Wouter Hoeffnagel - 07 september 2023

Europese Commissie: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft moeten aan DMA voldoen

Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft zijn door de Europese Commissie geïdentificeerd als poortwachters. Zij krijgen zes maanden de tijd om aan de verplichtingen van de Digital Markets Act (DMA) te voldoen.

Europese Commissie: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft moeten aan DMA voldoen image

Dit is door de Europese Commissie bekend gemaakt. Poortwachters zijn techplatforms die door hun omvang over een sleutelpositie in de markt beschikken. Dit betekent volgens de Europese Commissie in de praktijk dat kleinere bedrijven van hen afhankelijk zijn.

Strengere regels

Via de DMA legt de Europese Commissie deze techgiganten strengere regels op, bedoeld om de concurrentie op de markt te verbeteren. Zo moeten berichtendiensten onder meer zorgen dat zij interoperabel zijn met kleinere diensten. Daarnaast mogen persoonsgegevens alleen nog gebruikt worden voor gerichte advertenties indien gebruikers hiervoor expliciet toestemming geven.

Daarnaast kondigt de Europese Commissie een viertal marktonderzoeken aan naar Apple en Microsoft. Deze bedrijven stellen dat een aantal van hun producten geen poortwachters zijn, terwijl de Europese Commissie stelt dat deze producten wel aan de voorwaarden hiervoor voldoen. Concreet gaat het om iMessage van Apple en Bing, Edge en Advertising van Microsoft.

Samsung is geen poortwachter

Begin juli hadden zeven techbedrijven zich al bij de Europese Commissie gemeld als mogelijke poortwachters. Naast de zes partijen die nu als poortwachter zijn geïdentificeerd gaat het om Samsung. De Europese Commissie oordeelt dat Samsung Internet Browser geen poortwachter is.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-3 | 14-10 tm 21-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!