Ron Smeets - 12 september 2023

AI-platform en ePatch verbeteren diagnose van hartritmestoornissen

Patiënten die in het Martini Ziekenhuis met een verdenking van hartritmestoornissen kunnen sinds deze maand een snellere diagnose ontvangen. Op de afdeling Cardiologie van het Groningse ziekenhuis wordt daarvoor namelijk nu een ePatch (Extended Wear Holter Monitor) ingezet in combinatie met het op AI-gebaseerde Cardiologs-analyse platform.

AI-platform en ePatch verbeteren diagnose van hartritmestoornissen image

De ePatch AI-oplossing van Philips heeft zijn meerwaarde voor het cardiologieteam van het Martini Ziekenhuis al bewezen. Cardiologen hebben met hiermee namelijk al hartritmestoornissen bij meerdere patiënten kunnen identificeren. Die successen waren te danken aan het feit dat de ePatch in combinatie met het AI-platform een langere monitoringsduur mogelijk maakt. Traditionele testmethoden, zoals conventionele Holter-monitoren of ECG-testen in rust, hebben een beperkte monitoringsduur.

De nieuwe aanpak biedt voor cardiologische en neurologische teams een oplossing die verbeterde mogelijkheden biedt voor het detecteren en diagnosticeren van onder andere boezemfibrilleren, een veel voorkomende en potentieel levensbedreigende hartritmestoornis.

Vervangen conventionele Holter-sensoren

De ePatch heeft diverse voordelen vergeleken bij de conventionele Holter-sensoren vervangen. Die kunnen namelijk niet alleen onhandig zijn voor patiënten om te dragen. Ze zijn ook arbeidsintensief voor zorgverleners en biedem dus een beperkte monitoringsduur. Continue registratie gedurende een langere periode op basis van de ePatch biedt meer data en uitgebreide inzichten in de gezondheid van patiënten.

Philips kan de ePatch leveren in een kant-en-klare kit die door een cardioloog of verpleegkundige op de borst (sternum) van de patiënt in het ziekenhuis aangebracht wordt. De sensor registreert en bewaart de gegevens van het hart van de patiënt zowel overdag als ’s nachts. Zo kan het hart van de patiënt meerdere dagen, met een maximum van twee weken, gemonitord worden. De software van het Cardiologs-analyse platform haalt deze gegevens op en analyseert die met behulp van kunstmatige intelligentie. De software kan volledig geautomatiseerd naar onregelmatigheden zoeken die kunnen wijzen op hartritmestoornissen en vertaald deze direct in een conceptrapport.

“De introductie van dit innovatieve programma betekent een belangrijke stap voorwaarts in het detecteren en behandelen van hartritmestoornissen. Met gebruiksvriendelijke en geavanceerde technologie verbetert dit programma onze mogelijkheden om hart- en beroertepatiënten te monitoren en te ondersteunen. Vooral de langere monitoringsperiode en de monitoringsgegevens met minder ruis tijdens beweging verbeteren de detectie van mogelijke ritmestoornissen. Dit is zeer belangrijk voor de individuele behandeling van patiënten, omdat we uiteindelijk de medische uitkomsten en kwaliteit van leven kunnen verbeteren”, vertelt Dr. Robert Tieleman, cardioloog in het Martini Ziekenhuis.

De introductie van dit initiatief in Nederland bouwt voort op jarenlange succesvolle ervaring in de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 1,2 miljoen patiënten worden gemonitord met vergelijkbare draagbare e-patches van Philips en telemetrieprogramma's op afstand.

Lenovo Channel Campagne vierkant Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!