Gartner software-engineering trends van 2023
Gartner heeft tijdens de Application Innovation & Business Solutions Summit in Londen de belangrijkste strategische technologietrends op het gebied van software-engineering geduid. Voor de leidende bedrijven op het gebied van software-engineering zijn deze trends van groot belang. Zij staan voortdurend onder druk om moderne architecturen en technologieën te adopteren.
Gartner heeft de belangrijkste strategische technologietrends voor software-engineering onderverdeeld in drie categorieën: Developer Enablement, AU-Augmentend Software Engineering en Scaling Software Development. “De belangrijkste trends van Gartner vertegenwoordigen een reeks benaderingen en technologieën die leiders op het gebied van software-engineering de komende twee tot drie jaar moeten inzetten om voorop te blijven lopen, te innoveren en te gedijen in een omgeving van voortdurende disruptie", aldus Joachim Herschmann, VP Analyst bij Gartner.
Het developer enablement-thema brengt trends samen om ontwikkelaarsteams in staat te stellen hun volledige potentieel te benutten. Het tweede thema, AI-augmented software-engineering, richt zich op het verbeteren van teams met AI-technologieën en het derde thema. Scaling software development, richt zich op trends in het opschalen van softwareontwikkeling.
Developer Enablement trends
Op het gebied van 'Developer Enablement' zien de Gartner analisten InnerSource en Developer Experience als de belangrijkste trends.
InnerSource is een softwareontwikkelingsstrategie die open source-praktijken toepast op propriëtaire code. Door een open source-mentaliteit aan te nemen bij softwareontwikkeling kunnen organisaties gaten dichten en silo’s afbreken, wat leidt tot een sterkere en strakkere levenscyclus van softwareontwikkeling. “Uiteindelijk helpt InnerSource teams sneller software te bouwen en beter samen te werken, wat resulteert in ontwikkeling van hogere kwaliteit en betere documentatie”, aldus Herschmann.
Developer Experience verwijst naar alle aspecten van interacties tussen ontwikkelaars en de tools, platforms, processen en mensen waarmee ze werken om softwareproducten en -diensten te ontwikkelen en te leveren. Het verbeteren van de ontwikkelaarservaring is van cruciaal belang voor het slagen van digitale initiatieven en het opbouwen van goed presterende teams. Gartner is van mening dat de ervaring van ontwikkelaars verder reikt dan alleen ontwikkelaarstools en -technologieën.
“De tools die in het dagelijkse werk worden gebruikt, spelen zeker een rol bij het verbeteren van de kwaliteit van de workflows van ontwikkelaars. De ervaring van ontwikkelaars hangt echter ook af van niet-technologische factoren. Deze omvatten onder meer het hebben van toegewijde tijd voor diepgaand, creatief, betekenisvol werk, evenals persoonlijke vrijheid om nieuwe dingen te proberen zonder de angst om te falen”, aldus Herschmann.
AI-augmented software-engineering trends
Bij AI-augmented software-engineering wordt gebruik gemaakt van AI-technologieën om software-ontwikkelaars te helpen bij het sneller creëren en leveren van applicaties. Ze kunnen snel verschillende soorten artefacten genereren, waaronder ontwerpelementen, applicatiecode of testcases, die ze vervolgens kunnen verfijnen en hergebruiken, waardoor het algehele proces wordt versneld. "AI-augmented software engineering vraagt om het efficiënter maken van software-engineeringteams door hen te ontlasten van vervelend werk, in plaats van hen door de technologie te laten vervangen", aldus Herschmann.
De combinatie van beschikbare bedrijfsdata, geavanceerde mogelijkheden om modellen te bouwen en generatieve AI-diensten zal resulteren applicaties die in staat zijn om betere zakelijke beslissingen stimuleren. Door AI aangedreven applicaties kunnen de informatie die beschikbaar is in ondernemingen en applicaties verrijken, workflows automatiseren en modellen bouwen die risico’s beoordelen of de beste acties aanbevelen.
Voor succes bij het gebruik van AI moeten leiders op het gebied van software-engineering de ontwikkeling van AI-modellen anders behandelen dan de ontwikkeling van applicaties en de activiteiten tussen ontwikkelings- en modelbouwteams coördineren.
Scaling software development trends
Platform engineering is de discipline van het bouwen en exploiteren van interne self-service platforms voor de levering en het levenscyclus beheer van software. Het helpt ontwikkelaars bij het ontdekken, bedienen, beveiligen, verbeteren en uitbouwen van complexe, gedistribueerde IT-systemen – vooral als ze geen technische experts zijn in de onderliggende systemen.
Platforms verbeteren de algehele ontwikkelaarservaring met een samengestelde set tools en services. Ze verbeteren ook de consistentie en kwaliteit van IT-oplossingen en verminderen overtollige tools en processen, consolideren parallelle inspanningen van meerdere teams, handhaven beveiligings- en compliancenormen en omvatten diepgaande automatisering.
Digital Immunity verbindt praktijken op het gebied van waarneembaarheid, softwaretesten, chaos-engineering, softwareontwikkeling, site-betrouwbaarheidsengineering en beveiliging van de software-toeleveringsketen om een hoge veerkracht en kwaliteit van applicaties te garanderen.