26 september 2023

De toegenomen populariteit van technische én financiële expertise om cloudwaarde te leveren

Het afgelopen decennium ging het in gesprekken over de cloud vooral over snelheid, schaalbaarheid en kostenbeheersing. Hoewel dit essentiële onderdelen zijn van elke cloudstrategie, zorgt de huidige macro-economische situatie ervoor dat men nu ook kijkt naar hoe de waarde van cloud merkbaar is voor de hele organisatie – of dit nu operationeel, financieel of op het gebied van klant- en werknemerservaringen is.

De toegenomen populariteit van technische én financiële expertise om cloudwaarde te leveren image

Nu IT-budgetten onveranderd blijven of verminderd worden, moeten teams bepalen hoe ze het snelste waarde uit hun cloud kunnen halen. De vraag is: hoe kunnen cloudteams op een effectieve manier aan senior stakeholders laten zien waar de cloud impact op zal hebben en welke waarde de organisatie daarvoor terugkrijgt?

Multi-cloudstrategieën zorgen ervoor dat cloud niet in de IT-silo blijft, maar juist bedrijfsbreed wordt ingezet. Maar om meer waarde uit de cloud te halen, moeten mensen over de juiste vaardigheden beschikken. Cloudteams hebben medewerkers nodig met diepgaande technische expertise die de cloud kunnen ontwerpen en beheren én die de voordelen van de cloud duidelijk kunnen maken aan andere afdelingen, van het compliance-team tot de CFO.

Zogenaamde FinOps-specialisten hebben zich gekwalificeerd in het begrijpen, beheren en optimaliseren van de kosten van cloudinfrastructuren. Er is veel vraag naar FinOps-talent en we zien deze combinatie van vaardigheden – zowel op het gebied van cloudeconomie als technische expertise – niet meer bij leveranciers maar bij klanten. Uit ons onderzoek blijkt dat 81% van de Nederlandse bedrijven deze vaardigheden essentieel acht voor cloudinnovatie en 63% heeft moeite om dit talent te werven. Kortom: de race om FinOps-vaardigheden is volop gaande.

Cruciaal om waarde uit de cloud te halen

In meer dan de helft van alle vacatures voor cloudexperts zijn FinOps-vaardigheden vereist voor de functie, waaronder gevorderde kennis van economie, boekhouding of data-analyse. Uit ons onderzoek blijkt dat 75% van de Nederlandse bedrijven nu meer mensen met ervaring in financiën en economie aanneemt in cloudfuncties dan drie jaar geleden.

Van oudsher was cloud financieel management, of FinOps, een afdeling binnen grote IT-adviesbureaus en -leveranciers. Waarom? Kostenbeheersing is sinds een aantal jaren een centraal thema binnen cloudstrategieën en deze specialisten hebben klanten geholpen beleid en programma’s op te stellen, zoals showback of chargeback, om teams te stimuleren financieel verantwoordelijk te zijn als ze beslissingen nemen over de cloud. Bovendien hebben leveranciers geholpen om organisatiebreed verantwoordelijkheid voor cloudkosten en afstemming op zakelijke KPI’s te stimuleren.

Deze vaardigheden worden nu weer in-house gehaald omdat men inziet dat er meer nodig is dan snelheid of kostenoptimalisatie om het cloudrendement te maximaliseren en de waarde ervan te versnellen. Het is onderdeel geworden van de structuur van de organisatie. Cloud moet worden ingebed in de cultuur en algemeen worden erkend en gebruikt, ongeacht het team of de afdeling. Leveranciers en adviesbureaus kunnen dit proces ondersteunen, maar interne medewerkers met FinOps-vaardigheden kunnen een aantoonbare impact hebben.

Hoewel ze onderdeel zijn van cloudteams, hebben FinOps-specialisten een dubbele rol. In DevOps zullen FinOps-talenten hun cloud computing en economie-vaardigheden gebruiken om efficiënt te innoveren. Zij kunnen onderhandelen over de prijzen voor een specifieke cloudcontainer vanwege de kosten- en efficiëntievoordelen, voordat ze contact zoeken met developers om de waarde en het rendement te laten zien van het ontwerpen en bouwen van software met behulp van deze containers. Hierdoor kan de organisatie storage optimaliseren of de beste Kubernetes-omgeving gebruiken voor hun applicaties.

Ook kan FinOps-talent met zijn vaardigheden op het gebied van gegevensanalyse en communicatie contact onderhouden met senior stakeholders om cloud hoger op de agenda te krijgen en technologie, financiën en bedrijfsdoelstellingen samen te brengen. Ze kunnen bijvoorbeeld de business case voor het vervangen van ‘zombie’-infrastructuur identificeren, analyseren en maken. Zombie-infrastructuur verwijst naar ongebruikte of onderbenutte cloudresources die onnodige kosten met zich meebrengen. Mensen met FinOps-vaardigheden kunnen senior stakeholders laten zien hoe en waarom moderne cloudstrategieën zoals multi-cloud deze tekortkomingen aan kunnen pakken en hoe ze hun resources kunnen maximaliseren voor rendement op lange termijn en betere klantervaringen.

Maar naast de directe financiële, klant- en operationele waarde, kunnen FinOps-vaardigheden zoals boekhouding ook de werknemerservaring ten goede komen. Met name voor personeelszaken en salarisadministratie kunnen deze mensen bestaande systemen bekijken en aantonen waar de waarde van de cloud het beste zichtbaar is. Denk aan salarisautomatisering, het bieden van schaalbaarheid voor snellere reconciliaties en directe betalingen, of het optimaliseren van storage om werknemersgegevens te bewaren en te analyseren.

Geen universele ervaring

Kingston University streeft ernaar om gegevens continu te analyseren en beheren en ze te gebruiken om haar onderwijsaanbod en de studentenervaring vorm te geven. De cloud smart-strategie helpt hierbij. Maar de universiteit kijkt naar meer dan simpelweg het onder controle houden van de kosten. De universiteit werkt samen met providers zoals Xtravirt, AWS en VMware en richt zich steeds meer op cloudwaarde, zodat de technologie de hele organisatie bereikt en de impact ervan door iedereen wordt gevoeld. Cloud native services helpen de universiteit bijvoorbeeld om te innoveren door opkomende technologieën te verkennen, zoals data analytics met machine learning en AI.

Maar dit is nog geen universele ervaring. Veel organisaties in Europa hebben, ondanks hun intenties, moeite om talenten met ervaring met de cloud te werven. Maar liefst 35% van de Europese chief technology officers zegt dat budgetbeperkingen de grootste belemmering zijn om dit talent aan te nemen. Verder zegt 29% dat dit te wijten is aan senior stakeholders die de return on investment van deze vaardigheden niet begrijpen. Andere belangrijke wervingsmanagers, zoals chief information officers en IT-directeuren, zeggen dat er een grotere focus is op technische vaardigheid en ervaring bij nieuwe medewerkers (respectievelijk 33% en 24%).

Kleiner budgetten, meer innovatie

Dat slechts 6% van de Nederlandse bedrijven aangeeft dat de schaarste aan talent de grootste belemmering is om deze vaardigheden in huis te halen, geeft aan dat er genoeg mogelijkheden zijn om deze mensen aan te nemen in cloudteams. Organisaties die financieel willen profiteren van de verschuiving van alleen een focus op snelheid en schaalbaarheid naar een organisatie die zich richt op het genereren van waarde voor de hele organisatie, moeten doorgaan met hun zoektocht naar FinOps-talent. Zo behouden ze hun concurrentievoordeel en kunnen ze innoveren ondanks de economische druk.

Deze andere manier van kijken naar de cloud is een belangrijk moment voor bedrijven, zowel in Nederland als in heel Europa. Deze vaardigheden binnen organisaties staan nog in de kinderschoenen, maar de early adopters kunnen nu al voordelen merken. Degenen die snel mensen werven met zowel technische als financiële cloud-expertise, zullen merken dat senior stakeholders de voordelen van de cloud en het rendement ervan zullen inzien. Door de time to cloud value te versnellen, ondersteunen de FinOps-vaardigheden multi-cloudstrategieën en het streven naar cloudvolwassenheid.

Technologieleiders moeten beslissen: doorgaan met dezelfde cloudstrategie of zichzelf onderscheiden met moderne, cloudgeoptimaliseerde activiteiten.

Klik hier voor meer informatie over de waarde van FinOps-vaardigheden en cloud economics.

Door: Erik de Geus, General Manager & Sr Director Benelux bij VMware

Schneider Electric 18/12/2024 t/m 25/12/2024 BW DSD 28/11/2024 t/m 26/12/2024 BN + BW
DSD 28/11/2024 t/m 26/12/2024 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!