ESG-rapportage: de weg naar duurzaam succes en financiële kansen
De zakelijke wereld staat op een keerpunt. Waar voorheen bedrijven in sommige gevallen zelf proactief duurzame en maatschappelijke verantwoordelijkheid pakte, zijn beursgenoteerde bedrijven in de EU vanaf 2024 verplicht jaarlijks een Environmental, Social en Governance (ESG)-rapport uit te brengen. Deze rapportages zouden de sleutel moeten zijn tot een betere toekomst.
De huidige uitdagingen
In het nieuws komen diverse ESG-onderwerpen en -discussies aan bod, en een van de meest verwarrende onderwerpen heeft te maken met de verschillende landschappen waar gerapporteerd moet worden. Dit wordt veroorzaakt door het ontbreken van wereldwijde standaarden, onduidelijkheid rond verplichte ESG-rapportage versus vrijwillige rapportages en uiteenlopende eisen op Europees, nationaal en zelfs lokaal niveau die de voortgang op het gebied van ESG belemmeren.
Voor multinationals is ESG-rapportage een grote uitdaging, aangezien zij moeten voldoen aan uiteenlopende vereisten in verschillende landen. Volgens advocatenkantoor CMS zijn er maar liefst 82 toelichtingen met verschillende invoeringsperiodes voor verschillende regio’s en moeten sommige bedrijven over 1144 datapunten rapporteren.
Technologie voor efficiëntere ESG
Op dit moment besteden veel ESG-teams al hun tijd aan het documenteren van het verleden, wat zelfs de meeste teams belemmert om zich op de toekomst te richten. Toch is juist de toekomst het meest cruciale aspect. Een succesvolle implementatie van ESG kan resulteren in kostenbesparingen, juridische interventies voorkomen, de productiviteit verhogen, investeringen en activa optimaliseren, en waarde creëren door middel van omzetgroei.
Terwijl we wachten op consistentie in de regelgeving kunnen bedrijven natuurlijk wel iets doen om hun ESG-vooruitgang te meten en aan te tonen. Technologie speelt hierbij een sleutelrol. Tools zoals ESG Management vereenvoudigt dataverzameling en maakt on-demand voortgangscontrole en geautomatiseerde rapportage mogelijk en helpt ESG-teams bij het beheren van risico’s, het voldoen aan steeds veranderende voorschriften en het ontwikkelen van duurzame, klimaatneutrale oplossingen. Technologie kan worden ingezet voor het bereiken van klimaatdoelstellingen, CO2-opslag en duurzame energiebronnen, en een verantwoorde bedrijfstransitie mogelijk maken.
De eerste stap richting positieve verandering en een betere toekomst is het omarmen van technologische oplossingen om de rapportagedruk te verlichten en anderen te inspireren met verhalen over de onbegrensde mogelijkheden.
Door: Edua Lena Dickerson (foto), VP, ESG & Finance Strategy, ServiceNow