Wouter Hoeffnagel - 01 november 2023

Groen licht voor overname van iDEAL door Europese banken

Toezichthouders geven groen licht voor de overname van het iDEAL-betaalplatform voor het European Payments Initiative (EPI) en ontwikkelaar Payconiq. Het platform gaat op termijn Wero heten. EPI wil ook een digitale wallet op de markt brengen, die eveneens Wero gaat heten.

Groen licht voor overname van iDEAL door Europese banken image

EPI is een samenwerkingsverband van Europese banken. De partijen willen met behulp van iDEAL een Europees betaalsysteem ontwikkelen. Dit systeem wil EPI in eerste instantie in België, Frankrijk en Duitsland uitrollen, gevolgd door Nederland. Samen zijn deze markten volgens de banken goed voor meer dan de helft van alle non-cash betalingen in het Euro-gebied. Op termijn moet het platform ook in andere Europese landen beschikbaar worden.

Ook Payconiq overgenomen

iDEAL wordt door EPI overgenomen van Currence, dat is opgericht door acht Nederlandse banken. Deze banken zijn ook lid van EPI, waarin zij hun krachten hebben gebundeld met andere Europese landen. Naast iDEAL neemt EPI ook Payconiq over. Dit Luxemburgse bedrijf is de ontwikkelaar van de technologie achter iDEAL.

Voor Nederlandse gebruikers van iDEAL verandert er op korte termijn niets. Naar verwachting gaat Wero iDEAL vanaf 2025 stapsgewijs vervangen. Financiële informatie over de overname is niet bekend gemaakt.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!