Wouter Hoeffnagel - 16 november 2023

Gaia-X deelt strategie voor innovatie, samenwerking en globalisering op top

De vierde Gaia-X top - Gaia-Xcelerate - vond onlangs plaats. Gaia-X deelde op de top onder meer zijn strategie voor het stimuleren van innovatie, samenwerking en globalisering, en de hub om compliance op serviceniveau het Gaia-X Digital Clearing House. Daarnaast sprak het zijn steun uit voor International Manufacturing-X.

Gaia-X deelt strategie voor innovatie, samenwerking en globalisering op top image

De top benadrukt de mondiale strategie van Gaia-X, waarbij de nadruk lag op innovatie, samenwerking en duurzaamheid. Gaia-X moet leiden tot een evenwicht tussen Europese aanbieders en hyperscalers, en een toekomst bevorderen waarin industriële ecosystemen op elkaar aansluiten en op mondiale schaal bloeien. De strategie van Gaia-X luidt:

  • Strategie voor adoptie door eindgebruikers: Gaia-X streeft ernaar de acceptatie door eindgebruikers te stimuleren door het aantal referentieverhalen te vergroten, steun te verwerven van beleidsmakers, samen te werken met cloudserviceproviders en zijn aanwezigheid in inactieve Europese landen uit te breiden.
  • Marktgereedheid van de technologie: samenwerking met DSBA- en FOSS-gemeenschappen, het versterken van partnerschappen en het presenteren van dataruimten op basis van een federatieve cloudinfrastructuur zijn sleutelelementen om de marktgereedheid van Gaia-X-technologie te garanderen.
  • Globaliseringsstrategie: Gaia-X werkt actief samen met internationale leden, betrekt andere regio's bij het definiëren van labels, neemt deel aan mondiale evenementen en onderhoudt relaties met analisten om het bewustzijn wereldwijd te vergroten.
  • Groei van het Gaia-X-ecosysteem: het initiatief zet zich in voor het optimaliseren van commissies en agile sprints, het verwelkomen van nieuwe leden en het maximaliseren van het mondiale bereik en de impact.

Gaia-X Digital Clearing House

Ook introduceert Gaia-X het Gaia-X Digital Clearing House, een hub om compliance op serviceniveau te garanderen. Het Gaia-X Lab, Aruba en T-systems voeren de services uit. Projecten integreren GXDCH Credential Service Events, waardoor hun catalogi worden gesynchroniseerd. Het MKB kan hun diensten en gegevens presenteren in Gaia-X-catalogi, en zo hun groei versnellen, contractonderhandelingen vereenvoudigen en hun digitale transformatie ondersteunen.

“De positieve deelname van onze leden aan het gebruik van het Gaia-X Clearing House was opmerkelijk. De eerste versie is operationeel en we nodigen iedereen uit om er gebruik van te maken om interoperabele ecosystemen voor federatieve data-infrastructuur te bouwen”, aldus Pierre Gronlier, CTO van Gaia-X.

Steun voor International Manufacturing-X

Gaia-X spreekt op het event zijn steun uit voor International Manufacturing-X (IM-X), een initiatief dat erop gericht is data te laten werken voor slimme productie op mondiale schaal. Gaia-X gaat een cruciale rol spelen bij het waarborgen van interoperabiliteit, vertrouwen en veiligheid in de verbonden wereld.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!