Wouter Hoeffnagel - 23 november 2023

Microsoft eist wijzigingen in raad van bestuur OpenAI

Microsoft eist wijzigingen in het leiderschap van OpenAI. Zo wil de Amerikaanse techgigant onder meer dat de raad van bestuur op de schop gaat, en aandeelhouders meer zeggenschap krijgen over ingrijpende beslissingen.

Microsoft eist wijzigingen in raad van bestuur OpenAI image

Dit meldt Bloomberg op basis van bronnen. OpenAI ontsloeg onlangs topman Sam Altman, waarna ook Greg Brockman bij het bedrijf opstapte. De stap leidde tot grote onvrede onder personeel, dat met vertrek dreigde. Altman en Brockman zijn in reactie op hun vertrek bij OpenAI door Microsoft aangesteld als hoofd van een nieuw AI-onderzoeksteam. Inmiddels is echter bekend geworden dat zowel Altman als Brockman terugkeren bij OpenAI.

Herhaling voorkomen

Met de eisen die Microsoft nu stelt lijkt de Amerikaanse techgigant herhaling van het incident te willen voorkomen, en meer zeggenschap krijgen over ingrijpende veranderingen. Microsoft investeerde eerder miljarden dollars in de maker van ChatGPT.

Met de terugkeer van Altman bij OpenAI zijn drie nieuwe bestuursleden voorgesteld: voormalig Salesforce co-CEO Bret Taylor, voormalig minister van Financiën Larry Summers en oprichter van Quora Adam D'Angelo. Microsoft zou hiermee echter geen genoegen nemen en wil onder meer dat de raad van bestuur meer leden krijgt, en strengere eisen worden gesteld aan leden.

Zeggenschap over fusieplannen

Microsoft wil ook zeggenschap over fusieplannen van OpenAI. Eerder gingen geruchten dat in de aanloop naar het ontslag van Altman de raad van bestuur met concurrent Anthropic in gesprek is geweest over een mogelijke fusie. Dit voorstel zou echter zijn afgewezen door Anthropic-topman Dario Amodei.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!