Steeds meer weerstand tegen Europees cybersecuritylabel
De weerstand tegen het opnemen van soevereiniteitsvereisten in het cybersecurity-certificeringsschema voor clouddiensten (EUCS) neemt toe. Inmiddels nemen twaalf EU-lidstaten deel aan het verzet tegen het laatste voorstel van de EUCS, onder leiding van Nederland.
Het EUCS moet de veiligheid van Europese cloudinfrastructuur naar een hoger niveau tillen. Het schema omvat regels waaraan cloudproviders moeten voldoen. Dit moet het voor Europese overheden en bedrijven eenvoudiger maken een veilige cloudpartner te kiezen. In de praktijk verplicht EUCS buitenlandse techbedrijven onder meer om een joint venture op te zetten met een bedrijf dat in de EU is gevestigd om voor het EU-label in aanmerking te komen.
Oneerlijke concurrentie en belemmering voor markttoegang
Onder meer Duitsland, Polen, Ierland, Roemenië, Tsjechië, Finland, Estland en Nederland zijn bezorgd over het voorstel in zijn huidige vorm. Euractiv tekent op uit de mond van Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering: "We zien het risico dat de soevereiniteitsvereisten in het schema oneerlijke concurrentie creëeren tussen EU-lidstaten en kunnen resultaten in een barrière voor markttoegang, wat een negatieve impact kan hebben op onze strategische partnerships met landen als de VS en Japan."
Ook een Japanse lobbygroep - Japan Association of New Economy - uit zijn zorgen over het plan, meldt Reuters. Het sluit zich hierbij aan bij grote Amerikaanse techbedrijven, die al langer waarschuwen dat het EUCS de toegang tot de Europese markt ernstig kan beperken. Ook uit Japan Association of New Economy felle kritiek op de verplichting een joint venture met een Europese partij te moeten opzetten om voor het security-label in aanmerking te komen. "Het creëert een de facto barriére voor markttoegang, wat zowel Europese als Japanse bedrijven schaadt", meldt directeur Hiroshi Mikitani in de brief die op 28 november aan Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton is gestuurd.