Europese Commissie kent 4 miljoen toe voor stimulering Datacenter Onderwijs
De Europese Commissie heeft een subsidie van vier miljoen euro toegekend aan het project Colleges for European Datacenter Education (CEDCE). Sinds de start in 2019 is de Dutch Data Center Association (DDA) samen met diverse partners, zoals Alfa College en NorthC Datacenters, betrokken bij het onderwijsproject.
De datacenter-industrie groeit enorm. Door de groeiende vraag naar digitale diensten zijn er meer datacenters nodig en dus personeel. Inmiddels werken 11.000 mensen in onze sector. Maar net als vele andere sectoren kampt de industrie met een groeiend tekort aan personeel. Dit resulteert in een grote vraag naar goed geschoolde werknemers die de basis leggen voor onze digitale toekomst.
In Nederland heeft de DDA in samenwerking met onderwijs partijen en bedrijfsleven een eigen curriculum opgezet. Sinds 2019 zijn acht onderwijsinstellingen in Europa (Alfa College, HELHa, ATU, ITCF ETLA, EKAMI, Mercantec, UCL and FMS) en veertig organisaties vanuit de sector, waaronder de Dutch Data Center Association (DDA) en NorthC Datacenters, bezig met het opzetten van Colleges for European Datacenter Education (CEDCE).
Datacenteronderwijs naar hoger niveau tillen
CEDCE is een consortium van onderwijsinstellingen en industriële partners in heel Europa met als doel het datacenter onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Met deze recent toegekende EU-subsidie kan CEDCE uitmuntend onderwijs - van beroepsonderwijs tot hoger onderwijs - voor datacenters gaan ontwikkelen. Door samenwerking met partners uit de industrie wordt het curriculum afgestemd op de eisen van de industrie en blijft het curriculum up-to-date met de laatste ontwikkelingen. Op deze manier kunnen afgestudeerden gemakkelijk aan de slag bij datacenters in de regio, wat bijdraagt aan regionale ontwikkeling.
Uitdaging personeelstekort
Stijn Grove (foto), managing director van de DDA, is verheugd met de toekenning van de subsidie voor het onderwijsproject. “In de sector is het toenemende personeelstekort een van de grootste uitdagingen. Het vinden van goed gekwalificeerde mensen blijft moeilijk, waardoor ook de digitale ambities in het nauw wordt gedreven. Daarom is de toekenning van de subsidie een mooie stap voor onze sector. Door kwalitatief onderwijs en Europese samenwerking kunnen namelijk meer mensen de weg vinden naar werk in en rondom datacenters.”
De komende maanden worden gebruikt om de lancering van het project in maart 2024 te coördineren en voor te bereiden. Vanaf dat moment zet CEDCE zich in om het datacenter curriculum uit te breiden, een ecosysteem van vaardigheden te creëren en de kloof te overbruggen die momenteel bestaat tussen de eisen van het bedrijfsleven en het onderwijs.