Witold Kepinski - 17 december 2023

Intel biedt AI voor datacenter, cloud, netwerk, edge en PC

Intel heeft tijdens zijn 'AI Everywhere' event in New York City een nieuw portfolio van AI-producten geïntroduceerd om de AI-oplossingen van klanten overal mogelijk te maken – in het datacenter, de cloud, het netwerk, de edge en de PC.

Intel biedt AI voor datacenter, cloud, netwerk, edge en PC image

De Intel Core Ultra mobiele processorfamilie, de eerste die is gebouwd op de Intel 4-procestechnologie en de eerste die profiteert van de grootste architecturale verschuiving van het bedrijf in 40 jaar, levert Intel's meest energiezuinige clientprocessor en luidt het tijdperk van de AI in PC.

De 5e generatie Intel Xeon-processorfamilie is gebouwd met AI-versnelling in elke kern, wat sprongen in AI en algehele prestaties oplevert en de totale eigendomskosten (TCO) verlaagt.

Intel CEO Pat Gelsinger (foto) toonde voor het eerst een Intel Gaudi3 AI-accelerator, die volgend jaar op schema arriveert.

“AI-innovatie staat klaar om de impact van de digitale economie te vergroten tot maar liefst een derde van het mondiale bruto binnenlands product,” zei Gelsinger. “Intel ontwikkelt de technologieën en oplossingen die klanten in staat stellen AI naadloos te integreren en effectief uit te voeren in al hun applicaties – in de cloud en, in toenemende mate, lokaal op de pc en de edge, waar gegevens worden gegenereerd en gebruikt.”

Gelsinger toonde de uitgebreide AI-voetafdruk van Intel, van cloud- en bedrijfsservers tot netwerken, volumeclients en alomtegenwoordige edge-omgevingen. Hij benadrukte ook dat Intel op koers ligt om in vier jaar tijd vijf nieuwe procestechnologienodes te leveren.

“Intel heeft een missie om AI overal te brengen via uitzonderlijk ontworpen platforms, veilige oplossingen en ondersteuning voor open ecosystemen. Ons AI-portfolio wordt nog sterker met de lancering van vandaag van Intel Core Ultra, die het tijdperk van de AI-pc en AI-versnelde 5e generatie Xeon voor de onderneming inluidt”, aldus Gelsinger.

Intel Core Ultra ondersteunt AI-pc en nieuwe toepassingen

Intel Core Ultra vertegenwoordigt een architecturale verschuiving van het bedrijf in 40 jaar en lanceert de AI-pc-generatie met innovatie op alle fronten: CPU-computing, graphics, kracht, batterijduur en diepgaande nieuwe AI-functies. De AI-pc vertegenwoordigt de grootste transformatie van de pc-ervaring in 20 jaar, sinds Intel Centrino ongebonden laptops overal verbinding kan maken met Wi-Fi.

Intel Core Ultra is voorzien van Intel's eerste client-on-chip AI-versneller – de neurale verwerkingseenheid of NPU – om een ​​nieuw niveau van energiezuinige AI-versnelling mogelijk te maken met een 2,5x betere energie-efficiëntie dan de vorige generatie. De GPU en de toonaangevende CPU van wereldklasse zijn elk ook in staat om AI-oplossingen te versnellen.

Net zo belangrijk is dat Intel samenwerkt met meer dan 100 softwareleveranciers om honderden door AI ondersteunde applicaties op de pc-markt te brengen: een breed scala aan zeer creatieve, productieve en leuke applicaties die de pc-ervaring zullen veranderen. Voor consumenten en commerciële klanten betekent dit dat een grotere en uitgebreidere reeks AI-ondersteunde applicaties uitstekend zullen werken op Intel Core Ultra. 

Op Intel Core Ultra gebaseerde AI-pc's zijn nu tijdens de feestdagen verkrijgbaar bij geselecteerde Amerikaanse retailers. Het komende jaar zal Intel Core Ultra AI toevoegen aan meer dan 230 ontwerpen van laptop- en pc-fabrikanten over de hele wereld. AI-pc's zullen in 2028 80% van de pc-markt uitmaken en zullen nieuwe hulpmiddelen introduceren voor de manier waarop we werken, leren en creëren, aldus Intel.

Op 14 december 2023 introduceerde Intel de Intel Core Ultra mobiele processorfamilie. Aangedreven door Intel's hybride 3D-prestatiesarchitectuur en gebouwd op het Intel 4-proces, bieden de nieuwe processors uit de H- en U-serie een balans tussen prestaties en energie-efficiëntie, meeslepende ervaringen en AI-versnelling. (foto: Intel Corporation)

Op 14 december 2023 introduceerde Intel de Intel Core Ultra mobiele processorfamilie. Aangedreven door Intel's hybride 3D-prestatiesarchitectuur en gebouwd op het Intel 4-proces, bieden de nieuwe processors uit de H- en U-serie een balans tussen prestaties en energie-efficiëntie, meeslepende ervaringen en AI-versnelling. (foto: Intel Corporation)

Michelle Johnston Holthaus, executive vice president en general manager van de Client Computing Group bij Intel, houdt de Intel Core Ultra mobiele processor vast die op 14 december 2023 werd gelanceerd. (foto: Intel Corporation)

Een fabriekstechnicus bij Intel's Assemblagetestfaciliteit in Penang inspecteert een lade met Intel Core Ultra-processors voordat deze vanuit de fabriek in Penang, Maleisië, worden verzonden. Op 14 december 2023 introduceerde Intel de Intel Core Ultra mobiele processorfamilie. Aangedreven door Intel's hybride 3D-prestatiesarchitectuur en gebouwd op het Intel 4-proces, bieden de nieuwe processors uit de H- en U-serie een balans tussen prestaties en energie-efficiëntie, meeslepende ervaringen en AI-versnelling. (foto: Intel Corporation)

Een fabriekstechnicus bij Intel's Assemblagetestfaciliteit in Penang toont Intel Core Ultra-processors voordat ze vanuit de fabriek in Penang, Maleisië, worden verzonden. Op 14 december 2023 introduceerde Intel de Intel Core Ultra mobiele processorfamilie. Aangedreven door Intel's hybride 3D-prestatiesarchitectuur en gebouwd op het Intel 4-proces, bieden de nieuwe processors uit de H- en U-serie een balans tussen prestaties en energie-efficiëntie, meeslepende ervaringen en AI-versnelling. (foto: Intel Corporation)

Een illustratie toont het assemblageproces van de Intel Core Ultra-processor. Op 14 december 2023 introduceerde Intel de Intel Core Ultra mobiele processorfamilie. Aangedreven door Intel's hybride 3D-prestatiesarchitectuur en gebouwd op het Intel 4-proces, bieden de nieuwe processors uit de H- en U-serie een balans tussen prestaties en energie-efficiëntie, meeslepende ervaringen en AI-versnelling. (foto: Intel Corporation)

Een illustratie toont het assemblageproces van de Intel Core Ultra-processor. Op 14 december 2023 introduceerde Intel de Intel Core Ultra mobiele processorfamilie. Aangedreven door Intel's hybride 3D-prestatiesarchitectuur en gebouwd op het Intel 4-proces, bieden de nieuwe processors uit de H- en U-serie een balans tussen prestaties en energie-efficiëntie, meeslepende ervaringen en AI-versnelling. (foto: Intel Corporation)

Een foto toont een wafer met Intel Core Ultra-processors. Op 14 december 2023 introduceerde Intel de Intel Core Ultra mobiele processorfamilie. Aangedreven door Intel's hybride 3D-prestatiesarchitectuur en gebouwd op het Intel 4-proces, bieden de nieuwe processors uit de H- en U-serie een balans tussen prestaties en energie-efficiëntie, meeslepende ervaringen en AI-versnelling. (foto: Intel Corporation)

Nieuwe Xeon brengt krachtigere AI naar het datacenter, de cloud, het netwerk en de edge

De 5e generatie Intel Xeon-processorfamilie, die vandaag ook is geïntroduceerd, zorgt voor een aanzienlijke sprong voorwaarts in prestaties en efficiëntie: Vergeleken met de vorige generatie van Xeon leveren deze processors een gemiddelde prestatieverbetering van 21% voor algemene rekenprestaties en maken ze 36% hogere gemiddelde prestaties per watt mogelijk voor een reeks klantworkloads. Klanten die een typische vernieuwingscyclus van vijf jaar volgen en upgraden vanaf zelfs oudere generaties kunnen hun TCO met wel 77% verlagen.

Xeon is een mainstream datacenterprocessor met ingebouwde AI-versnelling, waarbij de nieuwe 5e generatie Xeon tot 42% hogere inferentie en verfijning levert op modellen tot wel 20 miljard parameters. Het is ook de enige CPU met een consistente en steeds betere set MLPerf-training en gevolgtrekkingen benchmarkresultaten.

De ingebouwde AI-accelerators van Xeon maken, samen met geoptimaliseerde software en verbeterde telemetriemogelijkheden, beter beheerbare en efficiënte implementaties mogelijk van veeleisende netwerk- en edge-workloads voor communicatiedienstverleners, contentleveringsnetwerken en brede verticale markten, waaronder detailhandel, gezondheidszorg en productie.

Tijdens het evenement van vandaag maakte IBM bekend dat 5e generatie Intel Xeon-processors tijdens tests tot 2,7x betere doorvoer van zoekopdrachten bereikten op zijn watsonx.data-platform vergeleken met Xeon-processors van de vorige generatie. Google Cloud, dat volgend jaar de 5e generatie Xeon gaat implementeren, merkte dat Palo Alto Networks een tweevoudige prestatieverbetering ervoer in zijn deep learning-modellen voor bedreigingsdetectie door gebruik te maken van ingebouwde -in versnelling in de 4e generatie Xeon via Google Cloud. En indiegamestudio Gallium Studios schakelde over op Numenta's AI-platform dat draait op Xeon processors om de inferentieprestaties met 6,5x te verbeteren ten opzichte van een GPU-gebaseerde cloudinstantie, waardoor kosten en latentie worden bespaard in het op AI gebaseerde spel Proxi.

Dit soort prestaties ontgrendelt nieuwe mogelijkheden voor geavanceerde AI – niet alleen in het datacenter en de cloud, maar over de netwerken en edge van de wereld toepassingen.

Kulim Assembly Test Productiefabrieksmedewerkers tonen 5e generatie Intel Xeon-processors voordat ze vanuit de fabriek in Kulim, Maleisië worden verzonden. Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon schaalbare processors, die hogere prestaties per watt en lagere totale eigendomskosten leveren voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto: Intel Corporation)

Een Intel-ingenieur toont de substraatzijde van een 5e generatie Intel Xeon-processor in een validatielaboratorium in het Intel Costa Rica Design Center in november 2023. Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon Scalable-processors, die betere prestaties per stuk leverden. watt en lagere totale eigendomskosten voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto: Intel Corporation)

Sandra Rivera, Executive Vice President en General Manager van de Data Center and AI Group, toont een 5e generatie Intel Xeon-processor tijdens een evenement in maart 2023. Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon Scalable-processors, die hogere prestaties per watt en lagere totale eigendomskosten voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto: Intel Corporation)

Lisa Spelman, corporate vice president en general manager van Xeon Products and Solutions bij Intel, toont de 5e generatie Intel Xeon-processor. Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon schaalbare processors, die hogere prestaties per watt en lagere totale eigendomskosten leveren voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto Intel Corporation)

Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon schaalbare processors, die hogere prestaties per watt en lagere totale eigendomskosten leveren voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto: Intel Corporation)

Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon schaalbare processors, die hogere prestaties per watt en lagere totale eigendomskosten leveren voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto: Intel Corporation)

Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon schaalbare processors, die hogere prestaties per watt en lagere totale eigendomskosten leveren voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto: Intel Corporation)

Een Intel-ingenieur houdt een dienblad vast met 5e generatie Intel Xeon-processors die in november 2023 worden geassembleerd in Intel's Assembly and Test Manufacturing-faciliteit in San Jose, Costa Rica. Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon Scalable-processors, die hogere prestaties per watt en lagere totale eigendomskosten voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto: Intel Corporation)

Een Intel-ingenieur houdt een dienblad vast met 5e generatie Intel Xeon-processors die in november 2023 worden geassembleerd in Intel's Assembly and Test Manufacturing-faciliteit in San Jose, Costa Rica. Op 14 december 2023 introduceerde Intel zijn 5e generatie Intel Xeon Scalable-processors, die hogere prestaties per watt en lagere totale eigendomskosten voor kritieke workloads voor kunstmatige intelligentie, analyse, netwerken, beveiliging, opslag en high-performance computing. (foto: Intel Corporation)

AI-versnelling en oplossingen overal waar ontwikkelaars het nodig hebben

Zowel Intel Core Ultra als de 5e generatie Xeon zullen hun weg vinden naar plaatsen die je misschien niet zou verwachten. Stel je een restaurant voor dat je menukeuzes begeleidt op basis van je budget en voedingsbehoeften; een productievloer die kwaliteits- en veiligheidsproblemen bij de bron aanpakt; een echografie die ziet wat menselijke ogen zouden kunnen missen; een elektriciteitsnet dat de elektriciteit met zorgvuldige precisie beheert.

Deze gebruiksscenario's voor edge computing vertegenwoordigen het snelstgroeiende segment van computergebruik en zullen naar verwachting tegen het einde van dit jaar een wereldmarkt zullen bereiken tot een $445 miljard het decennium – waarin AI de snelst groeiende werklast is. Op die markt zorgen edge- en clientapparaten voor 1,4x meer vraag naar inferentie dan het datacenter.

In veel gevallen zullen klanten een mix van AI-oplossingen inzetten. Neem Zoom, dat AI-workloads uitvoert op Intel Core-gebaseerde clientsystemen en Intel Xeon-gebaseerde cloudoplossingen binnen zijn alles-in-één communicatie- en samenwerkingsplatform om de beste gebruikerservaring en kosten te leveren. Zoom gebruikt AI om de blaffende hond van de buren te onderdrukken, uw rommelige thuiskantoor onscherp te maken, en om een ​​samenvatting van de vergadering en een e-mail te genereren.

Om AI-hardwaretechnologieën zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, bouwt Intel optimalisaties in de AI-frameworks die ontwikkelaars gebruiken (zoals PyTorch en TensorFlow) en biedt het fundamentele bibliotheken (via één API) om software draagbaar en zeer presterend te maken voor verschillende soorten systemen. hardware.

Geavanceerde ontwikkelaarstools, waaronder Intel’s oneAPI en OpenVINO toolkit, helpen ontwikkelaars hardwareversnelling te benutten voor AI-workloads en -oplossingen en snel AI-modellen te bouwen, optimaliseren en implementeren voor een breed scala aan inferentiedoelen.

Sneak Peek: Intel Gaudi3 AI-versneller

Ter afsluiting van het evenement gaf Gelsinger een update over Intel Gaudi3, die volgend jaar verschijnt. Hij toonde voor het eerst de volgende generatie AI-versneller voor deep learning en grootschalige generatieve AI-modellen. Intel heeft een snelle uitbreiding van zijn Gaudi-pijplijn gezien dankzij groeiende en bewezen prestatievoordelen in combinatie met zeer concurrerende TCO en prijzen. Met de toenemende vraag naar generatieve AI-oplossingen verwacht Intel in 2024 een groter deel van de acceleratormarkt te veroveren met zijn reeks AI-accelerators onder leiding van Gaudi.

Met partners en een breed ecosysteem ontsluit Intel nieuwe groeimogelijkheden, aangedreven door AI, waardoor AI overal wordt gebracht, zo besluit Intel.

ALSO BW tm 16-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Novutech BN+BW 23-09 tm 14-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!