Martijn Kregting - 30 januari 2024

Simon Townsend, IGEL: ‘Er komt een nieuwe revolutie aan voor de digitale werkplek’

Zoals ooit de iPhone zorgde voor een revolutie in mobiliteit, moet nu de digitale werkplek echt device- en plaatsonafhankelijk worden. Het is duurzaam noch efficiënt om elke drie tot vier jaar nieuwe pc’s te kopen omdat veel van de oude devices een nieuwe Windows-versie niet aan kunnen. “Corona zorgde ervoor dat we thuis moesten werken”, begint Simon Townsend, field CTO EMEA van IGEL Technology, leverancier van een OS voor cloudgebaseerd beheer en security van werkplekken. “Inmiddels gaat de discussie over in hoeverre werknemers terug moeten naar kantoor. Maar het is veel belangrijker om het te hebben over hoe je digitale werkplekken op elk device eenvoudig en veilig kunt beheren met een consistente gebruikservaring. Dat is waar een OS zoals van IGEL in beeld komt.”

Simon Townsend, IGEL: ‘Er komt een nieuwe revolutie aan voor de digitale werkplek’ image

Dit interview vond plaats in 2023, Simon Townsend is sinds januari 2024 werkzaam bij ControlUp.

Hoe je een werkplek aan een werknemer levert, heeft diverse invalshoeken. Vanuit de cloud, dat biedt voordelen zoals makkelijker onderweg en thuis werken. Uitdagingen zijn er natuurlijk ook als werknemers niet op kantoor werken. Security is er een van, evenals beheer en het leveren van een gebruiksvriendelijke werkplek. Maar ook de zichtbaarheid van de werknemer.

“Voor organisaties en hun IT-afdelingen was het een simpeler tijd toen iedereen op kantoor zat en thuis- of onderweg werken een uitzondering was”, stelt Townsend. “De pc’s bevonden zich binnen de kantoorperimeter, wat beveiliging, beheer, migratie en updates relatief eenvoudig maakte.” Toen Townsend zijn werkmail wilde ontvangen op een van de eerste iPhone-versies, weigerde IT-beheer dat, herinnert hij zich. Het moest een Android of Blackberry zijn, een iPhone was ‘niet veilig, niet te beheren’.

“Tegenwoordig is het doodnormaal om je e-mails op je iPhone binnen te krijgen. Smartphones voor je werk gebruiken is de gewoonste zaak van de wereld. Zichtbaarheid, beveiliging en beheer zijn daarin meegegroeid. Het is heel eenvoudig om met een kleine applicatie van bijvoorbeeld VMware of Microsoft op afstand de beheer- en security-settings te monitoren en aan te passen.”

Tijd voor nieuwe revolutie

Townsend is ervan overtuigd dat het nu tijd is voor een nieuwe revolutie, waarin de pc dezelfde positie krijgt als een mobiel device. De traditionele wijze van beveiliging en beheer werkt niet meer in een wereld waarin mensen overal willen en kunnen werken.

“Ook al zie je nu bij tech- en financiële organisaties een beweging terug het kantoor in, hybride werken is het nieuwe normaal geworden. Daar moeten organisaties en IT-afdelingen mee dealen: de digitale werkplek draait niet meer om een pc. Het device maakt niet meer uit, je moet overal en altijd dezelfde toepassingen en dezelfde gebruikservaring kunnen bieden aan je werknemer.”

Nu is daar nog allerminst sprake van. Voor pc’s zijn een veelheid aan besturingssystemen, VPN’s, datarecovery-apps, security- en beheertoepassingen beschikbaar. De kosten en complexiteit zijn enorm. De manier waarop we met - name Windows-gebaseerde - systemen beheren is nauwelijks veranderd sinds 1995, toen Windows XP Uitkwam. En binnenkort gaan we upgraden naar Windows 11.

‘Iedereen een laptop’

Volgens Townsend denkt de directie of het bestuur nog te weinig na over hoe een werkplek het beste ingericht kan worden, terwijl hun personeel een van hun grootste assets is. C-level kijkt vooral naar zaken zoals security, risico’s, compliance. 

“Vaak komen ze niet verder dan: ‘Geef iedereen maar een (nieuwe) Windows-laptop zodat ze overal kunnen werken’. Zonder te kijken hoe dat past bij nieuwe manieren van werken, of bij werken vanuit de cloud. Bij smartphones komt tegenwoordig het merendeel van alle applicaties en compute capaciteit uit de cloud. Ook bij pc’s zie je steeds meer webbased applicaties. Denk maar aan Teams, Zoom of Google Meet. Heb je dan die paardenkracht nog nodig op je endpoints?”

Terug naar kantoor

Bedrijven zijn nu weer aan het discussiëren over mensen terug naar kantoor halen. Townsend denkt dat dit niet de kern raakt van wat de meest efficiënte manier van werken is. “Waar het om moet gaan in de discussie op C-level, is het leveren van een werkplek die op elk device op dezelfde wijze kan draaien, op eenduidige wijze beveiligd en beheerd, die voornamelijk cloud-gebaseerd werkt. Ook toen corona toesloeg, was de reactie vooral: we kopen voor iedereen een laptop en laten ze van huis uit werken, vergaderen en samenwerken. De verkoop van laptops is in 2020-2022 dan ook door het dak gegaan, evenals de licentieverkoop voor Teams en Zoom, en VPN’s. Maar aan de manier waarop een werkplek werd ingericht, veranderde in feite weinig.”

En dat is niet geheel onbegrijpelijk. Eenduidig beheer, een consistente gebruikservaring realiseren, vergt een hele andere inrichting van dat beheer en van beveiliging. Werknemers moeten op dezelfde wijze veelgebruikte legacy-achtige systemen en toepassingen kunnen gebruiken als de nieuwste, webbased en SaaS-toepassingen. En de IT-beheerder moet al die uiteenlopende toepassingen op locatie en in de cloud op eenduidige, eenvoudige wijze managen en beveiligen.

De virtuele pc biedt hier uitkomst. “Iedereen die VDI-toepassingen van partijen als Citrix of MVware uitgerold had toen corona toesloeg, kon zich heel snel aanpassen aan de situatie van thuiswerken. De virtuele pc die ze mensen op het werk leverden, was dezelfde pc die werknemers thuis konden gebruiken. Het is een veilige, kostenefficiënte en eenvoudige manier om een werkplek voor elk soort device overal aan te bieden.”

Volgende stap

Maar hoewel dit een goede basis is voor de door Townsend gepredikte revolutie, onderstreept hij het belang van een volgende stap: ‘persona’s’ of use cases gebruiken. Door hiermee te werken, kunnen IT-afdelingen specifieke functies en functiegroepen bedienen met devices en toepassingen die voor hen op maat gemaakt zijn. Zo voorkom je dat je iedereen hetzelfde device geeft – zoals een laptop - terwijl niet iedereen dat device nodig heeft.

Om een zorgorganisatie als voorbeeld te nemen: artsen die dagelijks naar het werk komen, moeten snel overal in het ziekenhuis kunnen inloggen op een pc met hun digitale werkplek; verpleegkundigen zijn mobiel en hebben meer aan een smartphone of een tablet. Zorgprofessionals die veel zorg op afstand verlenen, werken misschien vaak thuis. Dan is een Chromebook handig. En een verpleegkundige die bij iemand thuis zorg verleent, heeft een tablet nodig om toegang te krijgen tot patiëntgegevens.

Verhaal van IGEL

“Dit is waar ons verhaal begint. Een verhaal nog niet overal bekend is. Men denkt soms dat IGEL alleen een thin cliënt is voor toegang tot een Citrix- of Vmware VDI-omgeving. Maar IGEL biedt een compleet OS met een brede reeks toepassingen, voor werk, beheer, beveiliging et cetera. Je kunt er een werkplek mee inrichten op een laptop van Lenovo, of HP, maar ook op een Chromebook. Je kunt er net zo makkelijk een Powerpoint-presentatie mee maken als een Zoom- of Teams-vergadering bijwonen. Je hebt geen Windows nodig en je hebt er geen virtuele desktop voor nodig.”

Kortom, het biedt op elk soort device een consistente, eenvoudig te beheren en veilige werkplek. Het maakt eenvoudig beheer van elk soort device mogelijk en biedt toegang tot legacy en cloud-omgevingen. Precies datgene wat het voor organisaties mogelijk maakt om elke medewerker dezelfde gebruikservaring en toepassingen te bieden die zij nodig hebben, ongeacht waar ze op elk gegeven moment werken en ongeacht het soort device.

“Dat maakt de discussie over ‘moeten werknemers weer meer op kantoor werken’ niet overbodig. Maar het maakt het wel overbodig om elke vier tot vijf jaar elke werknemer een nieuwe laptop te geven, omdat er een nieuwe versie van Windows is, terwijl de oude laptop misschien nog goed bruikbaar is; of terwijl driekwart van de medewerkers meer heeft aan een ander device. Het geeft werkgevers en – nemers veel meer vrijheid om te kiezen voor wanneer ze het meest optimaal waar kunnen werken, het meest productief kunnen zijn.”

Afwachtende fase

Verwacht Townsend ook dat organisaties deze revolutie aandurven? “Momenteel zitten we in een soort rustige periode, na een paar jaar van enorme stijging van het aantal verkochte laptops tijdens corona. Er is toen zo ontzettend veel geld gestopt in devices, licenties voor Teams, Zoom en VPNs, voor beheer op afstand, dat men nu in een meer afwachtende fase is gekomen.”

Maar, zo denkt Townsend, eind dit jaar, volgend jaar zullen organisaties niet meer kunnen afwachten. Windows 11 komt er namelijk aan. Organisaties moeten dus bepalen of ze massaal gaan investeren in nieuwe laptops – dus hetzelfde doen als de afgelopen 20, 25 jaar - waar Windows 11 op kan draaien; of kiezen voor een goedkoper, duurzamer alternatief, zoals IGEL biedt.

“Eerlijk gezegd: met de groeiende focus op ESG-doelen en beperkte investeringsmogelijkheden van veel organisaties, is het van de zotte om weer massaal op nieuwe laptops over te stappen, ongeacht of dat het device is dat iemand nodig heeft. Ongeacht of de oude laptop afgeschreven is. En ik geloof dat veel organisaties zullen inzien dat het hoog tijd is om hun werknemer het device te geven dat ze nodig hebben, met de werkomgeving en bijbehorende licenties die ze nodig hebben, met een consistente gebruikservaring en consistent beheer tegen een veel lagere prijs en met een veel lagere CO2-footprint.”

Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!