3D Printing review: Scannen, printen en kopiëren, maar dan in 3D
3D printing is een verzamelnaam voor verschillende technieken waarbij objecten worden vormgegeven door deze laag voor laag op te bouwen uit een basismateriaal. Basismaterialen kunnen hierbij variëren van uiteenlopende kunststofsoorten tot metalen, keramiek en zelfs eetbare grondstoffen, zo meldt Hardware.info.
Met 3D printing kunnen fascinerende objecten gebouwd worden, die in sommige gevallen met traditionele spuit, giet of draai- en freestechnieken niet eens mogelijk zijn. De Zweedse autofabrikant Koenigsegg maakt voor haar nieuwste One:1 supercar bijvoorbeeld gebruik van een 3D geprinte turbo die intern zodanig ingewikkeld is, dat het naar eigen zeggen niet mogelijk was die middels traditionele productieprocessen te vervaardigen.
Nadeel van 3D printing is dat het relatief langzaam en mede daardoor ook duur is, waardoor het voor seriematige productie nog nauwelijks wordt ingezet. 3D printing is echter ideaal voor het maken van producten waarvan er één of slechts een paar nodig zijn, en ook voor het maken van prototypes wordt 3D printing veelvuldig ingezet. Meestal verlaten dat soort prototypes de ontwerpstudio’s niet, zodat het grote publiek ze niet te zien krijgt, maar bijvoorbeeld in de Formule 1 gebeurt het met enige regelmaat dat er 3D-geprinte onderdelen op auto’s verschijnen die, indien ze goed blijken te werken, later via traditionele methodes van carbon worden geproduceerd. Vandaar de van oorsprong in de industrie gehanteerde aanduiding voor 3D-printen: rapid protoyping.
3D-printers, en dan vooral fused deposition modelling modellen, worden steeds betaalbaarder. Voor in de loop van dit jaar moet het mogelijk zijn om voor ongeveer 400 euro een 3D-printer in huis te halen, momenteel liggen de instapprijzen nog ongeveer 200 euro hoger. Grote vraag is echter of 3D printing op korte termijn écht door zal breken voor consumenten. Grote barrière is de mogelijkheid om zinnige 3D-modellen te ontwerpen, de meeste consumenten beschikken niet over de daarvoor benodigde vaardigheden. Daar staat tegenover dat er steeds meer online bibliotheken komen met (nuttige) 3D-modellen die gratis of tegen betaling gedownload kunnen worden. Ook wie niet zelf wil investering in een printer kan echter gebruik maken van de voordelen van 3D printing. Online diensten zoals Shapeways maken het mogelijk om eigen 3D-modellen of -objecten uit een online bibliotheek te laten printen, waarna deze worden thuisbezorgd.
Lees meer hier over de verschillende 3D Printing methodes en andere aspecten van deze snel opkomende technologie voor scannen, printen en kopiëren.