Witold Kepinski - 19 maart 2024

Vier Delftse quantumbedrijven bouwen publieke quantumcomputer

Vier Delftse quantumbedrijven, verenigd in het HectoQubit/2-consortium (HQ/2), werken samen aan de bouw van een complete superconducting quantumcomputer. Deze computer zal publiek beschikbaar worden gesteld via het Quantum Inspire cloudplatform van QuTech.

Vier Delftse quantumbedrijven bouwen publieke quantumcomputer image

QuTech meldt op zijn website: 'HectoQubit/2 wordt gefinancierd door Quantum Delta NL via hun Cat-1 programma. Het project is een cruciale eerste stap op weg naar de ontwikkeling van een 100-qubit quantumcomputer in Delft, zoals gepland binnen het Europese vlaggenschipconsortium OpenSuperQPlus. De Technische Universiteit Delft (TU Delft) is één van de drie demonstratiesites van dit consortium.

QuTech leidt het project in samenwerking met TU Delft en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). De vier betrokken bedrijven - Orange Quantum Systems, QuantWare, Qblox en Delft Circuits - leveren elk een uniek onderdeel van de volledige quantumcomputer.

Alle vier bedrijven hebben al langer banden met het quantumprogramma van TU Delft en TNO. Ze delen de missie om quantumcomputing naar een praktisch en betrouwbaar niveau te tillen. Prof. Leonardo DiCarlo van TU Delft, wetenschappelijk coördinator van HectoQubit, benadrukt dit: “Binnen het Europese vlaggenschip zijn wij degenen die de 100-qubit doelstelling nastreven. We hebben ons nek echt uitgestoken.”

De bijdragen van de deelnemende startups moeten naadloos integreren in een complete quantumcomputeroplossing. Qblox levert de controle-elektronica, QuantWare de quantumchips, Orange Quantum Systems geautomatiseerde kalibratiesoftware en Delft Circuits cryogene bekabeling.

Niels Bultink, CEO en mede-oprichter van Qblox: “Voor ons is het altijd al duidelijk geweest: quantumcomputing moet worden gezien als een waardeketen. Elk bedrijf of universiteit kiest een subprobleem en richt zich daarin op uitblinken. Het HectoQubit/2-project bewijst deze aanpak op unieke wijze. Door de verschillende onderdelen te combineren, kunnen we inderdaad samen geavanceerde, complete quantumcomputers bouwen.”

Amber van Hauwermeiren, mede-oprichter van OrangeQS: “Wij ondersteunen het project met een framework voor het automatiseren en onderhouden van kalibraties, evenals met monitoring van de prestaties van het apparaat. Dit draagt bij aan verdere verbetering van de mogelijkheden en prestaties van onze geautomatiseerde testsoftware.”

Daan Kuitenbrouwer, CCO en oprichter van Delft Circuits: “We zijn erg enthousiast om deel uit te maken van dit geweldige team dat een quantumcomputer in Delft bouwt. Als I/O-bedrijf zijn we normaal gesproken betrokken bij het ontwerp van I/O voor quantumsystemen. Dit project geeft ons echter een diepgaand begrip van het hele proces van het bouwen van een quantumcomputer.”

Binnen HQ/2 is TU Delft verantwoordelijk voor de integratie van de bijdragen van elke deelnemer, terwijl TNO verantwoordelijk is voor de webinterface waarmee het publiek toegang krijgt via het Quantum Inspire-platform. Quantum Inspire, gelanceerd in 2020, was Europa's eerste openbare en gratis online quantumcomputersysteem.

“Dit project is een fantastisch voorbeeld van partners in ons ecosysteem die steeds grotere quantumcomputers bouwen met behulp van onze quantum processoren (QPUs) en Crescendo-S-versterkers”, aldus Matthijs Rijlaarsdam, CEO van QuantWare. “Het is geweldig om samen te werken met deze uitstekende partners die er vanaf het begin bij zijn geweest.”

De inspanningen van het HQ/2-consortium sluiten aan bij het European Quantum Flagship-programma, een miljardeninitiatief gericht op het vestigen van Europa als wereldleider op het gebied van quantumtechnologie. Het HectoQubit/2-project zou met zijn unieke waardeketen-aanpak wel eens een model kunnen worden voor anderen.

Richard Versluis, hoofdsysteemingenieur bij TNO en leider van het Cat-1-programma: “Met steun van het Nationaal Groeifonds brengen we quantumtechnologie naar een hoger niveau en versterken we zowel de kennis- als de technologische positie van Nederland. We doen dit door samenwerkingen te bouwen tussen bedrijven, RTO's en universiteiten. Het HectoQubit/2-project is een voorbeeld van de kracht van dit mechanisme.”

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW HPE 25/12/2024 t/m 31/12/2024 BW
DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!