Witold Kepinski - 09 april 2024

Digitale dreigingen gemeenten zij nu direct in beeld

De informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) gebruikt een nieuwe managementtool die de IT-infrastructuur van gemeenten monitort. Kwetsbaarheden en digitale dreigingen worden hiermee eerder in kaart gebracht.

Digitale dreigingen gemeenten zij nu direct in beeld image

De Darktrace External Attack Surface Management tool (EASM) scant continu het externe aanvalsoppervlak van gemeenten op onveilige situaties. Wanneer deze controles kwetsbare componenten detecteren worden gemeenten direct en automatisch op de hoogte gebracht.

Afhankelijk van de ernst neemt de IBD contact op voor advies en begeleiding bij het verhelpen van de problemen. Alle gemeenten krijgen toegang tot dit Darktrace-portaal waar de actuele meldingen verschijnen.

De IBD is het Computer Emergency Response Team voor alle Nederlandse gemeenten en onderdeel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De dienst ondersteunt op het gebied van informatiebeveiliging en is het schakelpunt met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). 

De IBD draagt bij aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en geeft regelmatig kennisproducten uit. Zoals de de toolkit ‘behaviour-by-design’. Een set van instrumenten om het beveiligingsbewustzijn in de gemeentelijke organisatie te bevorderen.

Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!