Wouter Hoeffnagel - 03 mei 2024

Nederlandse politie: 'End-to-end encryptie maakt internet een stuk onveiliger'

Ook de Nederlandse politie waarschuwt voor de impact van end-to-end encryptie op het opsporen van criminele activiteiten. Doordat het zicht op criminele handelingen ontbreekt, wordt het op internet een stuk onveiliger stelt Henk Geveke, lid van de korpsleiding van de Politie Nederland. De politie roept techbedrijven op maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat op afgeschermde communicatiediensten geen criminele activiteiten plaatsvinden.

Nederlandse politie: 'End-to-end encryptie maakt internet een stuk onveiliger' image

Onlangs luidden Europese politiechefs al de noodklok over end-to-end encryptie. Zij willen dat zowel overheden als techbedrijven actie ondernemen tegen deze vorm van versleuteling op communicatiediensten. De politiechefs stellen dat end-to-end encryptie hen hindert bij het verkrijgen van bewijsmateriaal. En daarnaast het zicht van techbedrijven op wat er op hun platforms gebeurt wegneemt.

'Belemmering voor rechtshandhaving'

"Het belemmert ook de rechtshandhaving in het verkrijgen en gebruiken van bewijsmateriaal in onderzoeken", meldt Henk Geveke, lid van de korpsleiding met de portefeuille technologie en innovatie. "En dan gaat het om de ernstigste misdrijven zoals seksueel misbruik van kinderen, drugshandel, wapenhandel, terrorisme, maar ook opdrachten voor liquidaties."

Geveke noemt het invoeren van end-to-end encryptie op steeds meer communicatiediensten een 'reële bedreiging voor de veiligheid van onze samenleving'. Ook wijst hij encryptiediensten als Encrochat en Sky ECC, die eerder door de politie zijn ontmanteld en zo inzicht gaven in diverse criminele activiteiten. Geveke stelt dat criminelen nu echter steeds meer communiceren via gewone platforms.

Veel kritiek op standpunt

Het standpunt van de Europese politiechefs krijgt veel kritiek. Zo stellen tegenstanders dat het verzwakken van end-to-end encryptie niet alleen mogelijkheden biedt voor de politie, maar ook cybercriminelen in de kaart speelt. Ook wijzen critici op de beschikbaarheid van metadata, waarmee wel degelijk informatie over communicatiestromen kan worden achterhaalt.

Geveke erkent dat privacy een groot goed is, maar wijst erop dat slachtoffers ook rechten hebben en die vaak buiten beschouwing blijven in deze discussie. De politie kan indien nodig ook hacken. Geveke: "Maar dat is geen proportioneel middel. Wij maken liever afspraken met bedrijven." De politie wil dat bedrijven de politie inlichten indien er sprake is van criminele activiteiten op hun platforms, en de politie de mogelijkheden bieden onderzoek te doen als die daarom vraagt.

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW DSD 28/11/2024 t/m 26/12/2024 BN + BW
DSD 28/11/2024 t/m 26/12/2024 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!