Redactie - 13 mei 2024

Opnieuw reclame ontdekt in testversie Windows 11

Er duikt opnieuw reclame op in een testversie van Windows 11. Nadat er eerder advertenties voor OneDrive verschenen, maakt het besturingssysteem nu reclame voor Game Pass.

Opnieuw reclame ontdekt in testversie Windows 11 image

De advertentie duikt op in Build 26120.470, dat is een Windows Insider Preview Build, dus niet bij doorsnee gebruikers die hun systeem updaten. Microsoft vertelt zelf in een blogpost dat er een ‘Game Pass recommendation card’ wordt getoond in het instellingenmenu van Windows 11.

Dat gebeurt niet bij iedereen, maar wel bij mensen die games spelen op hun pc, als ze ook met een Microsoft-account zijn ingelogd.

Al eerder getest

Het is niet de eerste keer dat Microsoft dat doet. Onder meer in 2022 maakten gebruikers melding van een boodschap in het afsluitmenu van Windows 11 om hun bestanden te backuppen, wat reclame was voor OneDrive, of om hun Microsoft-profiel te vervolledigen.

© Microsoft

Op zich gaat het om vrij beperkte reclame, maar er is wel een patroon merkbaar. Vroeger betaalde je als consument voor een licentie van Windows en dat gaf het bedrijf weinig ruimte om daar nog commercieel actief te zijn.

Die lijn is tegenwoordig vager met de gratis upgrade naar Windows 10 jaren geleden en een vergelijkbare mogelijkheid in Windows 11. Al betalen zakelijke gebruikers nog steeds voor die licentie, en koop je bij een nieuwe (niet zelfbouw-) pc in principe ook een licentie.

Discreet

Vermoedelijk tast Microsoft af hoe ver het kan gaan met dergelijke advertenties. Zo lang die relatief discreet zijn en hoofdzakelijk in het verlengde van de Microsoft-producten liggen gaat dat weinig ophef veroorzaken. Maar er zijn in het recente verleden ook al voorbeelden opgedoken van mensen die een dure Samsung smart tv kochten, waar delen van de interface werden gebruikt voor advertenties.

Als Windows ook die richting opgaat, zal er waarschijnlijk meer geklaagd worden over reclame in een product waar je, hetzij meestal onrechtstreeks, voor betaalt.

In samenwerking met Data News

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!