Fortinet lanceert GenAI-assistent voor IoT-beveiliging
Fortinet, speler in cybersecurity en de drijvende kracht achter de convergentie van netwerk- en beveiligingstechnologie, introduceert nieuwe generatieve AI (GenAI)-mogelijkheden die het beheer van zowel het netwerk als de beveiliging optimaliseren. Een daarvan is de allereerste GenAI-assistent voor de beveiliging van IoT-omgevingen.
De security-sector worstelt met een enorme schaarste aan technische vaardigheden. Er komen bijna 4 miljoen beveiligingsprofessionals tekort.1 FortiAI, de GenAI-assistent van Fortinet, biedt een oplossing voor dit probleem door security operations (SecOps)-teams en network operations (NetOps)-teams van ondersteuning en advies te voorzien. Op die manier kunnen ze sneller dan ooit tevoren wijzigingen in het netwerk aanbrengen, netwerkconfiguraties beheren en cyberbedreigingen analyseren en verhelpen. Dankzij de intuïtieve interface kunnen gebruikers op elk kennisniveau met FortiAI communiceren op basis van natuurlijke taal. Fortinet heeft sinds de introductie van FortiAI in 2023 de GenAI-functionaliteit binnen zijn Fortinet Security Fabric voortdurend uitgebreid en voegt nu de volgende innovaties toe:
Nieuwe GenAI-mogelijkheden voor het beheer van het netwerk
- Snellere Day 0- en Day 1-processen: De toevoeging van de nieuwe mogelijkheden van FortiAI aan FortiManager optimaliseert Day 0 en Day 1 configuratie- en provisioning-processen met scripting in CLI en Jinja met de hulp van GenAI. Gebruikers kunnen scripts laten genereren door FortiAI instructies in menselijke taal te geven. Scripting wordt daarmee toegankelijk voor medewerkers met uiteenlopende niveaus van programmeerkennis. FortiAI biedt daarnaast een functie die code op fouten inspecteert en aanpassingen voorstelt. Dit stroomlijnt het programmeerproces en vergroot de betrouwbaarheid van configuratiescripts. Een voorbeeld van een vraag die gebruikers aan FortiAI kunnen stellen is: “Kun je me helpen met de BGP-configuratie op de FortiGate?”
- Verbeterd overzicht in het Day 2-stadium en hulp met het elimineren van kwetsbaarheden in IoT-toepassingen: Dankzij de toevoeging van FortiAI aan FortiManager kunnen gebruikers nu kwetsbaarheden in IoT-toepassingen opsporen en verhelpen. Deze nieuwe GenAI-assistent voor IoT-beveiliging is de enige oplossing in zijn soort. Netwerkbeveiligers kunnen FortiAI in natuurlijke taal de instructie geven om een compleet overzicht van alle kwetsbaarheden te genereren. Ze kunnen de assistent vervolgens vragen om nadere informatie zoals het niveau van ernst en de mogelijke impact en praktische aanbevelingen van FortiAI overnemen om beveiligingsproblemen sneller te verhelpen. Een voorbeeld van een vraag die gebruikers aan FortiAI kunnen stellen is: "Toon me een lijst van alle kritieke kwetsbaarheden en de betrokken apparaten voor elke kwetsbaarheid."
Nieuwe GenAI-mogelijkheden voor het beheer van de beveiliging
- Verbeterde detectie en analyse van cyberbedreigingen: Fortinet zorgt met nieuwe dicteermogelijkheden voor een hechtere integratie van FortiAI met FortiAnalyzer. Dit vereenvoudigt het opsporen van cyberbedreigingen en analyseren van beveiligingsgebeurtenissen, het doorzoeken van data en het genereren van rapporten. Beveiligingsanalisten kunnen ongeacht hun kennisniveau FortiAI instrueren om snel datasets te doorzoeken op cyberbedreigingen. Na een analyse van de resultaten kunnen ze Op basis van de proactief beveiligingsmaatregelen nemen om eventuele bedreigingen te neutraliseren. Een voorbeeld van een vraag die gebruikers FortiAI kunnen stellen is: “Analyseer de laatste beveiligingsgebeurtenis, geef een gedetailleerde samenvatting, evalueer de mogelijke impact en doe suggesties voor passende herstelmaatregelen.”
GenAI met een focus op cybersecurity en gegevensbescherming
AI begint steeds meer uit te groeien tot een kerncomponent van cybersecurity. Daarom is het van cruciaal belang voor organisaties om hun AI-toepassingen en de data die deze gebruiken veilig te houden. Fortinet is koploper in oplossingen voor de bescherming en optimalisatie van GenAI-processen. Fortinet host proxy servers voor AI-toepassingen in zijn datacenters, zodat het voor elke AI-verbinding een proxy kan bieden. Dit draagt bij aan uiterst snelle AI-prestaties en zorgt ervoor dat de oplossingen van Fortinet de gegevens van klanten effectiever kunnen beveiligen. Met centralisatie van het AI-verkeer op basis van veilige proxy’s zorgt Fortinet ervoor dat alle data-interacties bewaakt en beschermd blijven.
FortiAI: Ondersteuning en stroomlijning van NetOps en SecOps met generatieve AI
Fortinet is al ruim tien jaar innovatieleider als het gaat om de inzet van AI voor cybersecurity. AI-technologie vormt de ruggengraat van de Fortinet Security Fabric en helpt FortiGuard Labs met het verzamelen en verspreiden van informatie over cyberbedreigingen. FortiAI is de meest recente innovatie van Fortinet op AI-gebied. Deze oplossing maakt gebruik van GenAI om SecOps- en NetOps-teams van contextbewuste assistentie te voorzien, zodat ze snellere en betere beslissingen kunnen nemen.
FortiAI biedt ondersteuning voor instructies in ruim 30 veel gesproken talen. Het biedt organisaties een oplossing voor het tekort aan beveiligingsvaardigheden, reduceert de beveiligingsrisico’s en stroomlijnt bedrijfsprocessen. FortiAI zag aanvankelijk het licht als onderdeel van FortiSIEM en FortiSOAR, maar is inmiddels ook geïntegreerd met FortiAnalyzer en FortiManager. Fortinet heeft daarnaast nieuwe integraties op stapel staan die de kracht van GenAI naar alle componenten van de Fortinet Security Fabric zullen brengen.
John Maddison, chief marketing officer bij Fortinet: “Generatieve AI zorgt voor een transformatie van netwerk- en beveiligingsprocessen, zodat IT- en security-professionals in kortere tijd meer werk kunnen verrichten. Fortinet verstevigt zijn positie als innovatiekoploper op het gebied van AI met nieuwe verbeteringen in FortiAI, onze contextbewuste generatieve AI-assistent. Deze voorziet operationele teams van uitgebreide ondersteuning op basis van geavanceerde natural language processing-technologie. Zij kunnen op innovatieve nieuwe manieren met de oplossingen van Fortinet communiceren in 30 veel gesproken talen. Dit reduceert de complexiteit en geeft de operationele efficiëntie een boost.:
Bronnen
1. ISC2, How the Economy, Skills Gap and Artificial Intelligence are Challenging the Global Cybersecurity Workforce, gepubliceerd op 31 oktober 2023