De Unified SASE is de ‘next step’ oplossing voor MSSP’s
Het gebruik van secure access service edge (SASE) door IT-afdelingen van bedrijven en organisaties neemt wereldwijd toe. Veel MSSP’s zien de potentiële voordelen van deze technologie voor hun klanten en dienstverleningsstrategie.
SASE is namelijk een uitstekende oplossing waarmee zij de complexe hybride netwerkomgevingen van hun zakelijke klanten effectiever kunnen beheren, zonder concessies te doen aan de beveiliging. Volgens Fortinet zijn er meerdere ontwikkelingen waardoor organisaties een beroep doen op SASE. Allereerst het afstappen van proxy’s op locatie vanwege de migratie van applicaties naar de cloud. Ook de opmars van work from anywhere en hybride werken maakt SASE interessant, net als de trend van vendor consolidatie. Zo worden kosten bespaard en de efficiëntie verhoogd. Bas van Hoek, manager channel bij Fortinet Nederland, legt uit wat de voordelen van SASE zijn, én wat de volgende stap in de ontwikkeling van SASE is: de Unified SASE-oplossing.
Een geïntegreerd platform voor veilige toegang tot applicaties
Cyberbedreigingen steken steeds slimmer in elkaar en verspreiden zich met een ongekend tempo. “De enige manier waarop organisaties daar snel genoeg op kunnen reageren is door gebruik te maken van een geïntegreerd platform dat ze naar behoefte kunnen uitbreiden”, legt Van Hoek uit. “Dat kan met SASE. Deze technologie maakt het mogelijk om één verzameling van beveiligingsprofielen toe te passen op alle gebruikers, applicaties en apparaten. Veel MSSP’s geven aan dat zij met legacy oplossingen hun klanten onvoldoende kunnen beschermen tegen de steeds snellere en omvangrijkere cyberaanvallen. Daarom omarmen zij SASE-oplossingen.”
SASE helpt IT-teams met het vereenvoudigen van processen en het terugdringen van complexiteit binnen het netwerk. De mogelijkheden van SASE voor consolidatie en convergentie helpen organisaties aan een betere gebruikservaring, bidirectionele internettoegang en geïntegreerd beheer. Wat netwerktechnologie betreft omvat SASE een software defined wide area network (SD-WAN), Firewall-as-a-Service (FWaaS), bidirectionele internettoegang en unified management. Met SD-WAN als kerncomponent biedt SASE bedrijven een snellere, betrouwbaardere en veiliger toegang tot applicaties.
Unified SASE-oplossing biedt één beheerconsole
“Bij Fortinet horen we van MSSP-partners dat veel bedrijven plannen koesteren voor het consolideren van hun platforms” zegt Van Hoek. “CISO’s en CIO’s willen gebruikmaken van oplossingen van een kleiner aantal leveranciers om enerzijds processen te stroomlijnen en vereenvoudigen en anderzijds om kosten te besparen.”
De volgende stap in de ontwikkeling van SASE is een Unified SASE-oplossing die alle voordelen biedt van een ‘single vendor’-aanpak. Hoewel het mogelijk is om een unified SASE-oplossing te ontwikkelen op basis van technologie van verschillende leveranciers, geven veel organisaties de voorkeur aan een SASE-oplossing van één leverancier die alle security- en netwerktools binnen een centrale beheerconsole verenigt. Bovendien werkt, Fortinet Unified SASE met een reeks beveiligingsregels voor alle gebruikers, applicaties en apparatenmogelijke toepassingsscenario’s. Unified SASE is Fortinet's wereldwijde, schaalbare netwerk dat draait op FortiOS en hybride werkers en thin edges beschermt. Het netwerk bevat tevens SD-WAN-mogelijkheden om de gebruikerservaring te verbeteren.
Van Hoek ziet dat steeds meer MSSP’s in zee gaan met een leverancier die een integrale SASE-oplossing biedt, zoals Fortinet. “Wij kunnen de netwerk- én security-oplossingen bieden waar hun klanten om vragen. Werken met één leverancier die al het integratiewerk al voor zijn rekening heeft genomen biedt aanzienlijke voordelen. MSSP’s en hun klanten kunnen op die manier zeker van een goed doordachte en volledige integratie van SD-WAN en SASE.”
Aandachtpunten bij overstap SASE
MSSP’s die willen overstappen op SASE-oplossingen moeten oog hebben voor twee belangrijke punten. Ten eerste bieden veel SASE-leveranciers een verzameling van diensten aan. Sommige daarvan overlappen met de diensten die MSSP’s al aanbieden. Voor MSSP’s is het daarom zaak om te kiezen voor een partner die hun servicestrategie en de diensten die zij hun klanten aanbieden kan aanvullen.
Het tweede aandachtspunt is dat SASE-oplossingen van nature een multi-tenant karakter hebben. Het is dus belangrijk dat de oplossing voorziet in mechanismen die voorkomen dat de data van één klant met die van een andere klant wordt gemengd. Een SASE-leverancier moet ervoor zorgen dat zijn oplossing voldoet aan de richtlijnen voor gegevensbescherming en eisen ten aanzien van datasegregatie.
Unified SASE biedt stralende toekomst
“MSSP’s willen een leverancier die de bovenstaande punten erkent en borgt,” verklaart Van Hoek. “Fortinet doet dat en biedt één SASE-platform met de naam Fortinet Unified SASE. In tegenstelling tot andere SASE-oplossingen biedt Fortinet Unified SASE een uniforme set beveiligingstoepassingen, die onafhankelijk van het apparaat, de toepassing of de gebruiker hun werk doen.”
Wat SASE volgens Fortinet waardevol maakt, is dat deze technologie voor een reductie zorgt van de kosten en het aantal gebruikte oplossingen zonder daar de beveiliging aan op te offeren. Van Hoek besluit: “SASE beschermt gebruikers binnen en buiten de bedrijfsmuren met een geïntegreerde reeks van beveiligingsprofielen. Met oplossingen zoals Fortinet Unified SASE die MSSP’s en hun klanten toegang bieden tot legio voordelen ziet de toekomst er rooskleurig uit.”