Robine Blinker - 27 mei 2024

Russische mensenrechtenorganisatie: YouTube dreigt kanaal te blokkeren

Russische YouTube-gebruikers kunnen straks mogelijk geen video's meer zien van de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-Info. De organisatie zegt een brief van het videoplatform te hebben ontvangen, waarin gedreigd wordt wordt het videokanaal te blokkeren. De content op het kanaal - dat zich met name richt op de oorlog in Oekraïne - schendt volgens de Russische communicatietoezichthouder een wet op informatietechnologie.

Russische mensenrechtenorganisatie: YouTube dreigt kanaal te blokkeren image

Het gaat om het kanaal Kak Teper, schrijft Reuters, dat de brief heeft ingezien. Op dat kanaal staan interviews met mensen uit de Russische oppositie en politieke nieuwssegmenten die vaak over de oorlog in Oekraïne gaan. Het kanaal heft 100.000 abonnees. 

Wat de Russische toezichthouder betreft, schenden de video's dus de wet. OVD-Info moet de video's verwijderen. Doet de organisatie dat niet, dan ziet Google zich mogelijk genoodzaakt om het gehele kanaal te blokkeren, zo schrijft YouTube in de brief. Welk deel van de wet OVD-Info volgens de toezichthouder schendt, is niet bekendgemaakt. 

OVD-Info-woordvoerder Dmitrii Anisimov zegt dat er nu gesproken wordt met YouTube en Google. Hij hoopt het bedrijf uit te kunnen leggen dat het blokkeren van het kanaal 'politieke censuur' is, zegt hij tegen Reuters. YouTube reageerde niet op vragen van Reuters hierover. Anisimov zegt dat over het andere kanaal van OVD-Info geen meldingen of brieven zijn binnengekomen. 

Russische media melden dat YouTube video's van drie andere kanalen van Russische oppositiegroepen heeft verwijderd. Die video's bevatten informatie over hoe deelname aan het Russische leger vermeden kan worden. Na de berichtgeving in de media werden video's van twee van de kanalen weer hersteld. Een woordvoerder van YouTube bevestigt dat tegenover Reuters, maar geeft geen andere toelichting over de handelingen. 

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!