Uniserver over PPIT Diner: “‘Go Dutch’ klinkt ons als muziek in de oren”
Hans Hendrikx van Uniserver kijkt zeer tevreden terug op het Publieke Private IT Diner van Dutch IT Leaders op 23 mei. De directeur Business Development vertelt dat Uniserver overheden een antwoord biedt op uitdagingen waar ze vandaag de dag mee te maken hebben.
“Het was een prachtige locatie”, zegt Hans Hendrikx over het Publieke Private IT (PPIT) Diner, bij Sociëteit De Witte in Den Haag. “Het eten was heerlijk en de sprekers waren erg goed. Niet alleen de mensen vanuit de tech-industrie, maar ook Eva Heijblom en Tony van der Togt van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Qua netwerken was het ook een goede avond. Ik heb veel relevante mensen gesproken.”
Soevereiniteit
Als directeur Business Development kijkt Hendrikx naar de toekomst. “Sales houdt zich bezig met de groei van morgen, ik met de groei van overmorgen”, vat hij samen. “Ik kijk naar hoe we moeten anticiperen op marktontwikkelingen en waar er kansen liggen.”
Die kansen liggen er zeker bij overheden. “We hebben veel klanten in de publieke sector. Dat heeft ermee te maken dat wij het grootste private cloudplatform van Nederland leveren. Alles gebeurt vanuit Nederland, inclusief het beheer en de hele operatie. We hebben bovendien een Nederlandse eigenaar: Ronald Bezuur. Daardoor zijn we ‘sovereign by design’. Met alle geopolitieke ontwikkelingen is er vandaag de dag veel behoefte aan soevereiniteit, zeker in de publieke sector, maar ook bij organisaties die te maken hebben met vitale infrastructuren en in onder meer de financiële sector, de industrie en de zorg.”
“In de inleidende lezing van Tony van der Togt van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werd bevestigd dat soevereiniteit steeds belangrijker wordt binnen de cloudstrategie van de overheid”, zo vervolgt Hendrikx. “Er werd letterlijk ‘Go Dutch’ gezegd. Dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren. Het is de persoonlijke missie van onze eigenaar om de BV Nederland een puur Nederlands cloud-alternatief te bieden voor big-tech public-cloud-aanbieders zoals Google, Amazon en Microsoft.”
Generatieve AI
Bij overheden is er ook steeds meer vraag naar AI en dan met name generatieve AI, zoals de large language models, zo merkt Hendrikx. “Organisaties die echt modellen willen gaan trainen met datasets, kiezen vanwege kosten en vooral ook de vertrouwelijkheid van data én de AI-uitkomsten met die data, vaak niet voor de publieke cloud, maar voor private-cloud-aanbieders zoals wij. Wij hebben daar verschillende leveringsmodellen voor.”
In het algemeen zijn overheden nu echt overstag als het om cloud gaat. “Kosten spelen daar zeker een rol in. Maar niet voor iedereen, want sommige partijen hebben nog wel genoeg geld en schaalgrootte om voor on premise te kiezen. Zij lopen er echter tegenaan dat het lastig is om IT-talent te vinden om de omgeving te kunnen beheren. Daar zit dé grootste pijn, dus dan is IT consumeren via een cloud-operating-model heel geschikt.”
Dan is er nog een derde argument: compliancy. “Er komt steeds meer wet- en regelgeving, vooral vanuit Brussel, met de Data Act, de AI Act, EUCS en NIS2. Het is eigenlijk niet meer te doen om dat zelf helemaal voor elkaar te krijgen. En daarnaast speelt er ook nog een vierde reden. Bedrijven willen compliant worden aan de CSRD-richtlijn voor duurzaamheid. Zeker publieke bedrijven voelen die maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat speelt zeker een rol bij de keuze voor cloud. Ondanks het negatieve beeld dat er van datacenters bestaat is het veel duurzamer dan data allemaal lokaal laten draaien.”
Cloudmix
Uniserver staat klaar voor publieke en private partijen. “We leveren een heel palet aan clouddiensten. Van het hosten van verschillende workloads zoals VMware, Oracle, SAP en AI tot backup en disaster recovery. Dat leveren we aan grotere IT-organisaties en softwarebouwers. Samen met onze zusterbedrijven RevoData, dat gespecialiseerd is in AI en large language models, en CloudNation, dat zich bezighoudt met publieke cloudmigraties, kunnen we helpen met de complete cloudmix.”