Robine Blinker - 28 mei 2024

Reisindustrie en retail: EU-regels verminderen verkeer vanaf Google

Luchtvaartbedrijven, hotels en retailers zeggen last te hebben van de implementatie van de Europese Digital Markets Act (DMA) door Google. De nieuwe regels zorgen er volgens de sectoren voor dat er minder verkeer naar hun websites komt.

Reisindustrie en retail: EU-regels verminderen verkeer vanaf Google image

Onder de DMA moeten grote bedrijven en platformen die als 'poortwachter' zijn aangemerkt zoveel mogelijk doen om concurrentie te stimuleren. Ze mogen dus niet hun eigen aanbiedingen voortrekken op die van rivalen. Google nam daarom in maart verschillende acties om aan de regels te voldoen, schrijft Silicon. Google had vroeger bijvoorbeeld een blok in de zoekresultaten waar geïnteresseerden konden invullen wanneer ze naar een bepaalde locatie willen vliegen, met daarbij informatie en prijzen van verschillende aanbieders. Maar als gevolg van de DMA heeft Google besloten dergelijke blokken te verwijderen en alleen links te tonen naar derde partijen die dergelijke informatie vergelijken. 

Voor bedrijven als Air France, KLM, British Airway-eigenaar IAG, het European Hotel Forum en retailers als EuroCommerce en Independent Retail Europe heeft dat flinke gevolgen, zeggen zij zelf. Zij zien minder direct verkeer van Google naar hun website komen en moeten nu verkeer krijgen via de tussenpartijen. Dergelijke partijen kunnen daar hoge servicekosten voor vragen, zei Google in april al. 

De verschillende partijen hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar Eurocommissaris Margrethe Vestager, die over mededinging gaat, en naar Eurocommissaris Thierry Breton, die zich richt op de Europese industrie. Daarin stellen ze dat de wijzigingen als gevolg van de DMA flinke gevolgen lijken te hebben op de verkoopomzet van bedrijven. Ook maken de partijen zich zorgen over het onderzoek dat de EU naar Google is gestart. Ze zijn bang dat het onderzoek geen rekening houdt met Europese bedrijven die hun diensten ook op Google aanbieden. De bedrijven vrezen dat de gevolgen van de DMA daardoor alleen maar groter worden.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!