Robine Blinker - 29 mei 2024

Google-documentatie over ranking in zoekmachine gelekt

Een grote hoeveelheid documentatie die beschrijft hoe Google bepaalt welke zoekresultaten bovenaan komen is online verschenen. Het gaat om ruim 2.500 pagina's aan documentatie die beschrijven hoe bepaalde keuzes gemaakt worden.

Google-documentatie over ranking in zoekmachine gelekt image

Het gevonden materiaal verscheen rond 13 maart al op een repository van Google op GitHub. De documentatie werd daar geplaatst door de geautomatiseerde tools van Google zelf, waardoor het lijkt te gaan om een fout van een bot van het bedrijf, schrijft The Register. Op 7 mei werd volgens de logs geprobeerd om het lek ongedaan te maken. Ondanks deze poging werd het materiaal opgemerkt door Rand Fishkin, medeoprichter van marketingonderzoeksbureau SparkToro en Erfan Azimi, CEO van EA Digital Eagle, die er nu over berichten. 

De documentatie beschrijft hoe Google's zogenaamde Content Warehouse API gebruikt moet worden. Het gaat om een oude versie van de API, maar biedt nog altijd inzicht in hoe bepaald wordt welke websites hoog in de zoekresultaten verschijnen en welke lager komen. De documentatie is dus door bijvoorbeeld SEO-specialisten en website-eigenaren te gebruiken om de eigen website hoger in de resultaten te krijgen. 

Opvallend is dat diverse SEO-consultants nu stellen dat wat in de documentatie staat niet altijd overeenkomt met wat Google openbaar heeft gemaakt. Zo heeft Google ontkend dat subdomeinen apart worden genomen voor de zoekresultaten, maar blijkt uit de documentatie wat anders, zegt Fishkin. Ook werd ontkend dat nieuwere websites in een zogeheten sandbox worden gezet en dat de leeftijd van een domein wordt meegenomen in de ranking - maar ook die claims worden in de documentatie tegengesproken. Hoe zwaar bepaalde factoren meewegen in de ranking van een website, staat niet in de documentatie beschreven. 

Google heeft niet gereageerd op vragen van diverse media. 

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-7 | 14-10 tm 21-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!