Robine Blinker - 30 mei 2024

Europese verordening voor groene technologie officieel aangenomen

De Europese Raad heeft de zogenaamde Net-Zero Industry Act officieel goedgekeurd. De verordening is een framework met maatregelen waarmee het gebruik van groene technologie in Europese industrie gestimuleerd moet worden. De hoop is dat dit bijdraagt om de klimaatdoelen van de EU te behalen.

Europese verordening voor groene technologie officieel aangenomen image

De verordening bevat gunstige regelgevingskaders om innovatie op dit gebied te bevorderen en technologieën te testen en te valideren. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om investeringen in groene technologie interessant te maken, zegt de Europese Raad in een aankondiging.

Zo gaat het proces om een vergunning te krijgen voor strategische projecten vlotter verlopen. Daarnaast wordt de markttoegang voor strategische technologieproducten gemakkelijker gemaakt en komt er een platform om het optreden van de EU te coördineren. Ook gaat de EU investeren om de vaardigheden van de Europese beroepsbevolking in deze sectoren te verbeteren. 

Benchmarks ter controle

Om te controleren of de doelstellingen uit de verordening ook verwezenlijkt worden, zijn twee benchmarks ingesteld. "Ten eerste moet de productiecapaciteit voor nettonul­technologieën, zoals fotovoltaïsche zonnepanelen, windturbines, batterijen en warmtepompen, 40% van de behoeften van de EU gaan afdekken. Ten tweede moet de Unie in 2040 een aandeel van 15% van de wereldproductie hebben bereikt", aldus de Raad. 

Ook moet tegen 2030 jaarlijks 50 miljoen ton operationele CO2-injectiecapaciteit worden gehaald in geologische opslaglocaties op het grondgebied van de Unie. 

Nu de verordening ook door de Raad is goedgekeurd, is deze officieel aangenomen. Als deze eenmaal ondertekend is door de voorzitters van het Europees Parlement en de Europese Raad, worden ze bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. Een dag later treedt de verordening in werking. 

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!