Robine Blinker - 30 mei 2024

Neuralink zoekt nog eens drie patiënten voor studie met hersenimplantaat

Neuralink, één van de bedrijven van Elon Musk, zoekt nog eens drie patiënten voor een studie met zijn hersenimplantaat. Begin dit jaar werd zo'n implantaat - waarmee een computer aangestuurd kan worden met gedachten - voor het eerst geïmplanteerd in een menselijk brein. Net als de eerste patiënt moeten de drie nieuwe kandidaten al zeker een jaar (deels) verlamd zijn en een levensverwachting van minstens een jaar hebben.

Neuralink zoekt nog eens drie patiënten voor studie met hersenimplantaat image

Neuralink heeft als doel om hersen-computerinterfaces te ontwikkelen, waarmee verlamde mensen alsnog computers aan kunnen sturen. Het benodigde implantaat wordt in de hersenen geplaatst. In januari dit jaar werd het implantaat voor het eerst bij een mens geplaatst. In maart volgde een video waarin de patiënt, Nolan Arbaugh, met zijn gedachten een potje schaak speelt op de computer, met dank aan het implantaat. 

Nu wil het bedrijf dus een volgende stap zetten, blijkt uit een oproep op de homepage van de website van Neuralink. Het bedrijf zegt drie mensen te zoeken bij wie alle vier de ledematen verlamd zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeurd zijn als gevolg van de ziekte ALS of een verwonding aan de ruggengraat. Met de drie extra patiënten wil Neuralink zijn implantaat verder testen, weet Reuters. Naar verwachting is dat onderzoek in 2026 afgerond.

Volgens de site van Neuralink kunnen vooralsnog alleen Amerikaanse patiënten zich aanmelden. Geïnteresseerden moeten tussen de 22 en 75 jaar oud zijn om mee te doen en al minstens een jaar (deels) verlamd zijn. Ook mogen ze weinig of geen beweging in hun handen hebben, en moeten ze een levensverwachting van minstens een jaar hebben. 

Kritiek experts

Het onderzoek van Neuralink is niet omstreden. Wetenschappers en voormalige toezichthouders hebben kritiek, omdat Neuralink geen informatie deelt over zijn onderzoek. Dat is binnen de wetenschap wel gebruikelijk, maar voor vroege en kleinschalige onderzoeken niet verplicht. De FDA - de toezichthouder die wel goedkeuring heeft gegeven voor het onderzoek - geeft aan ook liever te zien dat er informatie gepubliceerd wordt. Op die manier wordt het publieke vertrouwen in het onderzoek vergroot. 

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!