Robine Blinker - 31 mei 2024

Richtlijn voor recht op reparatie definitief goedgekeurd door Europese Raad

De Europese Raad heeft de richtlijn recht op reparatie definitief goedgekeurd. Europese lidstaten hebben nu zo'n twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

Richtlijn voor recht op reparatie definitief goedgekeurd door Europese Raad image

Met de richtlijn recht op reparatie moet de reparatie van apparaten aantrekkelijker worden voor de consumenten. Onder de richtlijn worden producten verplicht om producten te repareren als dit technisch mogelijk is. Daarnaast komt er een vrijwillig reparatieformulier met duidelijke informatie over het reparatieproces en komt er Europees, online platform waar consumenten eenvoudig reparatiediensten kunnen vinden. Ook wordt de wettelijke garantie met twaalf maanden verlengd als consumenten voor reparatie kiezen, in plaats van voor vervanging.

Volgens Alexia Bertrand, Belgisch staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, is de nieuwe richtlijn een belangrijke stap. "Deze richtlijn verleent de consument een nieuw recht, namelijk producten eenvoudiger, goedkoper en sneller laten repareren. Producenten worden ook gestimuleerd om producten te maken die langer meegaan en kunnen worden gerepareerd, hergebruikt en gerecycled", zegt ze in een aankondiging. "Tot slot wordt repareren een aantrekkelijkere economische activiteit die binnen Europa voor hoogwaardige banen kan zorgen. Dit is goed voor alle economische spelers, en ook voor het milieu."

Nu de Europese Raad de richtlijn heeft goedgekeurd, is deze formeel aangenomen. De richtlijn wordt ondertekend door de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Raad, en wordt vervolgens bekendgemaakt in het publicatieblad van de Europese Unie. Twintig dagen daarna treedt de richtlijn in werking. Vervolgens krijgen lidstaten 24 maanden de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. 

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!