Robine Blinker - 07 juni 2024

Justitie VS en FTC bereiken deal over antitrust-onderzoek naar OpenAI, Microsoft en Nvidia

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission hebben een deal gesloten waardoor een mededingingsonderzoek naar Microsoft, OpenAI en Nvidia mogelijk wordt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de overeenkomst in de komende dagen definitief gemaakt, waarna het onderzoek van start kan gaan.

Justitie VS en FTC bereiken deal over antitrust-onderzoek naar OpenAI, Microsoft en Nvidia image

De bedoeling is dat Justitie Nvidia gaat onderzoeken. Het ministerie wil weten of Nividia mededingingsregels heeft geschonden die over eerlijke concurrentie gaan en monopolies moeten voorkomen, schrijft The New York Times. De FTC richt zijn pijlen ondertussen op OpenAI en Microsoft, de grootste investeerder in OpenAI. Volgens de Amerikaanse krant wil de FTC onder meer weten of Microsoft onlangs een deal met startup Inflection AI heeft gesloten om juist een antitrust-onderzoek te voorkomen. 

De FTC uit al langer zorgen over AI en de techbedrijven die daarmee bezig zijn. In januari zei de waakhond een onderzoek te gaan starten naar de investeringen en samenwerkingen van grote techbedrijven op het gebied van AI. Daarvoor ging de toezichthouder informatie opvragen bij Google-moederbedrijf Alphabet, Microsoft, Amazon, OpenAI en Anthropic. 

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-1 | 30-09 tm 07-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!