Wouter Hoeffnagel - 12 juni 2024

Gemeenteraad Eindhoven akkoord met nieuwe campus ASML

De gemeenteraad van Eindhoven is akkoord met de realisatie van een nieuwe complex door ASML op een groot stuk grond naast het vliegveld. Het stemt in met een voorstel van het college van B&W, dat in totaal 50 hectare beschikbaar maakt voor ASML. De nieuwe campus moet ruimte bieden voor grofweg 20.000 arbeidsplaatsen, bovenop de 23.000 bestaande arbeidsplaatsen bij het bedrijf.

Gemeenteraad Eindhoven akkoord met nieuwe campus ASML image

Dit meldt de NOS. Zowel de PvdA, VVD, CDA en D66 hadden eerder al laten weten in te stemmen met het akkoord. GroenLinks twijfelde, maar ging uiteindelijk toch akkoord met het voorstel. OuderenAppèl- Hart voor Eindhoven en Lijst Pim Fortuyn hielpen het voorstel aan een meerderheid.

Tot 70.000 nieuwe banen

De plannen zorgen voor een grote hoeveelheid nieuwe arbeidsplaatsen in Eindhoven. Naast de 20.000 arbeidsplaatsen bij ASMl gaat het om tienduizenden banen bij toeleveranciers. Naar schatting kan het project in totaal z'n 70.000 banen opleveren.

Er zijn ook zorgen over de omvang van de plannen. Met name de vraag of Eindhoven deze enorme groei aan kan leidt tot zorgen. ASML heeft eerder al aangekondigd financieel te willen bijdragen aan de regio en daarvoor 2.500 euro per werknemer per jaar beschikbaar te stellen. Dit komt neer op een bedrag van 50 miljoen euro per jaar.

De bouw kan niet per direct van start. De gemeente en ASML werken eerst aan een contract waarin afspraken over de nieuwe campus worden vastgelegd. Daarnaast moet landbouwgrond worden aangekondigd voor de campus. Binnen ASML moet nog een definitief besluit worden genomen over de bouw; het bedrijf wil eerst zekerheid hebben over de plannen voordat het dit besluit neemt.

Gartner BW tm 02-11-2024 Telindus Proximus banner 1 22-10 t/m 27-10
Freshworks BN + BW | Statics Ad 9-5 | 21-10 tm 28-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!