Martijn Kregting - 18 juni 2024

Novutech: ‘We bieden bedrijven veel meer dan alleen ERP-oplossingen’

De afgelopen vijf jaar heeft Novutech zich gepositioneerd als een belangrijke partner voor organisaties op het gebied van bedrijfssoftware. Met de NetSuite cloud-ERP oplossing als basis, levert Novutech een groeiend aanbod aan business-toepassingen. Een uitdijende footprint in Europa helpt de onderneming om zijn doelgroep van veelal internationaal actieve klanten lokaal te ondersteunen, vertelt Joris Teulings (foto), Country Director Netherlands van Novutech. “Wij streven ernaar onze klanten breed en diepgaand te helpen, maar willen tegelijkertijd dat ze zo zelfredzaam mogelijk zijn.”

Novutech: ‘We bieden bedrijven veel meer dan alleen ERP-oplossingen’ image

Even een korte terugblik: vijf jaar geleden werd Novutech opgericht door Maxime Lothe en Frederic Szikora. In 2023 verwierf Novutech een deel van Fast Four, de eerste NetSuite-implementatiepartner van Nederland. Deze strategische zet volgde uit het eerdere samengaan van Fast Four met Zone&Co, waarbij de focus voornamelijk op het ontwikkelen van SuiteApps voor NetSuite kwam te liggen en het ERP-implementatie-team een nieuwe thuis vond bij Novutech.

Door deze samenvoeging werd Novutech in één klap de grootste NetSuite Solution Provider van de Benelux. Jan Snyers, een van de voormalige eigenaren van Fast Four, bracht zijn expertise en ervaring mee naar Novutech, waar hij nu samen met Lothe en Szikora aan het roer staat van het bedrijf.

Groeibedrijven

Novutech bedient vooral groeibedrijven in het middensegment (20 tot 1000 ERP-gebruikers), actief in software, zakelijke dienstverlening en handel (groothandel, retail, e-commerce), idealiter internationaal opererend. Door nauw samen te werken met toonaangevende partners zoals Cobase, Celigo, Workato, Slimstock, RF-Smart en Zone&Co, kan Novutech haar klanten voorzien van geavanceerde oplossingen die naadloos aansluiten bij hun specifieke behoeften en vereisten.

De Benelux is de thuismarkt van zowel Novutech als (voorheen) Fast Four. De combinatie is de grootste NetSuite-partner in deze regio, met zo’n 200 actieve klanten. De reden voor de Europese groei, is dat veel NetSuite-klanten van de onderneming internationaal actief zijn.

Daarom wil Novutech, vanuit de Benelux, haar activiteiten nog verder internationaal uitbreiden in de komende jaren, schetst Teulings. Vanuit de huidige eigen kantoren in Denemarken, Nederland, België en Frankrijk, en met een groeiend aantal klanten en partners in heel Europa, richt Novutech zich op verdere expansie naar nieuwe markten. “Onze sterke aanwezigheid in alle Scandinavische landen, gecombineerd met een dominante positie in de Benelux en een uitgebreid team in Frankrijk, vormen een solide basis van waaruit we ook steeds meer services gaan leveren in de DACH-landen en het Iberisch schiereiland”, zegt Jan Snyers, Director Sales & Marketing bij Novutech.

Meer dan implementatiepartner

Novutech streeft ernaar om in alle landen waar het aanwezig is, meer te zijn dan een implementatiepartner, benadrukt Teulings: het wil een strategische lange-termijn partner zijn die organisaties helpt om het volledige potentieel van NetSuite te benutten als hun centrale bedrijfsoplossing, door dagelijkse support te bieden maar ook stelselmatig ideeën en oplossingen voor optimalisatie aan te reiken.

“We bieden op een reeks gebieden toegevoegde waarde bovenop de NetSuite ERP-oplossingen, wat ook in het voordeel van NetSuite zelf is. Ik heb zestig collega’s die dagelijks klanten helpen om NetSuite ERP optimaal te gebruiken. Zo kunnen we veel meer slimmigheden inbouwen.”

Als een belangrijke partner is Novutech ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij NetSuite. Een organisatie die NetSuite wil toepassen, zal veel meer moeite hebben om al die kennis en kunde bij elkaar te krijgen en zo het ERP-systeem optimaal te gebruiken en bij te houden. Teulings: “Dat stukje specialisatie kunnen wij wel bieden.”

Zelfredzaamheid belangrijk

Tegelijkertijd ziet Novutech graag dat de klant zo zelfstandig mogelijk is in het gebruik van een NetSuite ERP-oplossing. De onderneming motiveert klanten dan ook om alles zelf te doen wat ze zelf kunnen. Indien nodig door er naast te gaan zitten en ze te helpen, zodat ze het een volgende keer zelf kunnen.

In een tijd dat consultancy schaars is – en dus vaak prijzig – wil je als klant zo zelfredzaam mogelijk zijn, benadrukt Teulings, die eraan toevoegt dat dit niet hetzelfde als die klant helemaal los laten. “Dan blijven ze met hun ERP-systeem doen wat ze altijd deden, terwijl er veel meer mee mogelijk is. Ook daar zit dus de toegevoegde waarde van Novutech: wij helpen die klant in efficiënter, effectiever en optimaal gebruik te maken van NetSuite ERP en alle applicaties die ermee verbonden zijn.”

Dit is ook de reden dat Novutech heeft gekozen voor een focus op een beperkt aantal verticals, waarvan het de branchespecifieke behoeften kent. Snyers hierover: “We zouden ook actief kunnen worden in de farmaceutische sector, bijvoorbeeld, maar daar hebben andere partijen meer kennis van. Wij passen liever de kennis die we opdoen bij organisaties uit de verticals waarin wij actief zijn, toe bij vergelijkbare partijen. Zo kun je zowel op het gebied van de kennis van NetSuite ERP als de behoeften van specifieke bedrijfssectoren de diepte in gaan.”

Branche- en klantspecifiek

Een voordeel dat Novutech zowel NetSuite als diens klanten biedt, is dat het oplossingen kan leveren die verder gaat dan NetSuite-ERP. “Wij passen die oplossing branche- en klantspecifiek in het IT-landschap van een partij, kijken naar bestaande en benodigde connecties met andere systemen en bieden zo nodig andere aanpalende systemen aan”, schetst Teulings.

Een voorbeeld: als een organisatie veel medewerkers in de buitendienst heeft, heeft het te maken met veel declaraties. Novutech kan adviseren in wat goede systemen op dit gebied zijn, koppelingen maken met bijvoorbeeld de bank van een klant, declaraties en bankafschriften automatisch laten inlezen en dat weer koppelen met de NetSuite-omgeving. Voor het maken van zulke koppelingen tussen applicaties heeft Novutech ook de nodige kennis in huis, met onder meer eigen gecertificeerde consultants op iPaaS tools zoals Celigo en Workiro.

Teulings: “Zo heeft de klant efficiëntere processen, heeft hij toegang tot de juiste informatie en is die informatie altijd eenvoudig toegankelijk. Kortom, wij kunnen behalve NetSuite-ERP een aantal omringende niche-producten leveren waarmee we net een slag dieper gaan in wat een klant nodig heeft aan functionaliteiten.”

Novupacks

Bovendien ontwikkelt Novutech zelf software om de meerwaarde van NetSuite-ERP te vergroten, de Novupack-oplossingen. Dit zijn slimme oplossingen die integreren met NetSuite. Denk aan een pack dat Intercompany-transacties nóg soepeler laat verlopen door het meer toe te snijden op specifieke vertical-behoeften.

“Het zijn geen losse applicaties, maar slimme manieren van werken die wij op standaard wijze kunnen implementeren en waar een klant veel voordeel van kan hebben”, stelt Teulings. “We besparen klanten hiermee onder meer implementatietijd. We verwachten overigens dat veel Novupack-functionaliteiten op termijn standaard deel uit gaan maken van NetSuite. Het is een grote organisatie, maar het blijft lastig om lokaal voor nichemarkten producten te ontwikkelen. Een partner zoals Novutech kan hier een rol in spelen met lokale en branchespecifieke kennis, waardoor we snel extra’s kunnen ontwikkelen voor klanten.”

Oog op de toekomst

Novutech heeft het oog altijd op de toekomst gericht, stelt Teulings tot slot. Door waar mogelijk duurzaamheid voorop te stellen. Maar ook door met verdere geografische expansie dienstverlening steeds meer lokaal aan te bieden.

“Nu al zijn we met onze internationale organisatie in staat om makkelijker te schuiven met resources dan een lokaal actief bedrijf. We werken al langer met teams die gewend zijn aan wisselende samenstellingen en klantenteams met verschillende locaties en cultuur. Ook wij zullen niet op stel en sprong een landspecifiek projectteam kunnen samenstellen voor bijvoorbeeld een Nederlandse klant. Dat zal ook ons misschien wel twee maanden kosten. Maar we kunnen wel binnen twee weken een internationaal projectteam samenstellen met een Nederlandstalige projectmanager. En met onze verdere uitbouw in Europa zal dit nog makkelijker worden.”

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!