Witold Kepinski - 20 juni 2024

Red Hat bereikt mijlpaal voor Linux in auto’s

Red Hat maakt bekend dat hun Linux wiskunde-library (libm.so glibc) de ISO 26262 ASIL-B functionele veiligheidscertificering heeft verkregen van exida, een speler op het gebied van functionele veiligheids- en cybersecurity certificering. Libm.so glibc is een fundamenteel onderdeel van het Red Hat In-Vehicle Operating System (RHIVOS). Deze mijlpaal onderstreept de pioniersrol van Red Hat in continue en uitgebreide SEooC-certificering (Safety Element out of Context) voor Linux in de auto-industrie.

Red Hat bereikt mijlpaal voor Linux in auto’s image

In samenwerking met exida heeft Red Hat een vernieuwende aanpak ontwikkeld en gevalideerd om te voldoen aan de doelstellingen van vele functionele veiligheidsnormen, waaronder ISO 26262. Hiermee worden belangrijke uitdagingen overwonnen die gepaard gaan met complexe, reeds bestaande open source-software zoals Linux. Deze certificering bewijst dat de ontwikkeling van de librarycomponenten zowel individueel als in het geheel voldoet aan strenge functionele veiligheidsnormen. Dit zorgt voor aanzienlijk betere betrouwbaarheid en prestaties in de auto-industrie. Daarnaast versterkt de certificering van de wiskunde-library het vertrouwen in Linux als platform voor veiligheid-gerelateerde toepassingen.

De inzet van Red Hat voor een open source-aanpak blijft centraal staan bij de ontwikkeling van software-gedreven voertuigen (SDV's). Open source-projecten hebben vaak de industrienormen bepaald, wat zorgt voor compatibiliteit en interoperabiliteit tussen diverse systemen, componenten, leveranciers en fabrikanten. Door samen te werken met de bredere open source-gemeenschap, maakt Red Hat gebruik van de rigoureuze tests en analyses die door Linux-onderhouders worden uitgevoerd, in samenwerking met upstream communities om oplossingen te leveren die gebaseerd zijn op open standaarden. Deze aanpak verbetert het langdurig onderhoud en beperkt de afhankelijkheid van specifieke leveranciers, wat zorgt voor meer transparantie en hogere prestaties.

RHIVOS is een functioneel en veilig platform dat meerdere applicaties in één enkele instantie van een besturingssysteem gelijktijdig kan ondersteunen, zowel voor veiligheid als op andere vlakken. Deze applicaties omvatten onder meer geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS), digitale cockpits, infotainment, carrosseriecontrole, telematica en AI-modellen. Red Hat werkt ook samen met brancheleiders om vooraf geteste en geïntegreerde softwareoplossingen te leveren om SDV-concepten sneller naar de markt te brengen.

Software

“De samenwerking van Red Hat met exida is een goed voorbeeld van de groeiende vraag in de auto-industrie naar een nieuwe, software-gedreven rijervaring die voldoet aan strenge normen van betrouwbaarheid en veiligheid. Vandaag presenteren we met trots tastbaar bewijs dat onze innovatieve benadering effectief is in het leveren van een functioneel gecertificeerd Linux-besturingssysteem. Red Hat zal de auto-industrie de vrijheid en flexibiliteit blijven bieden die nodig is voor open, SDV-ready oplossingen. Zo kunnen organisaties de beste oplossingen selecteren voor hun unieke behoeften in iedere laag van hun technologiestack”, aldus Francis Chow, vice-president en algemeen directeur In-Vehicle Operating System & Edge bij Red Hat.

"Red Hat is onbetwist leider in open source-technologieën met ongeëvenaarde expertise in Linux en de ontwikkeling, inzet en onderhoud van complexe software op grote schaal. Sinds het begin van onze samenwerking heeft Red Hat een unieke en uitgebreide aanpak gehanteerd die de weg vrijmaakt voor de brede adoptie van open source-oplossingen in veiligheidsapplicaties voor de auto-industrie. Hun focus op de veiligheid van zowel individuele componenten als het besturingssysteem als geheel is cruciaal. Deze nieuwe certificering brengt hen dichterbij het realiseren van het eerste continu gecertificeerde in-vehicle Linux-systeem, Red Hat In-Vehicle Operating System”, zegt Jonathan Moore, directeur advanced systems bij exida LLC.

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!