Proton wordt non-profitorganisatie
Proton, dat mail en andere kantoordiensten maakt met een focus op security, wordt een nonprofit-organisatie. De organisatie verhuist daarnaast naar Zwitserland.
Het idee achter de verandering lijkt vooral filosofisch. "We geloven dat als we verandering op grote schaal willen brengen, Proton niet kan worden gesubsidieerd door een miljardair (zoals Signal), door Google (zoals Mozilla), door de overheid (zoals Tor), door donaties (zoals Wikipedia), of zelfs door speculatie, zoals een hele reeks crypto-organisaties", schrijft CEO Andy Yen in een blogpost.
Niet te ver afwijken van originele missie
Proton Mail bestaat inmiddels zo’n tien jaar, en is wel gestart met donaties. Zo’n 10.000 mensen legden meer dan 500.000 dollar samen om de dienst te lanceren. Op dat moment werd ook de Proton Foundation gestart, als belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf. Die Foundation wordt nu dus een nonprofit, gevestigd in Zwitserland. Dit betekent dat ze zelf geen aandeelhouders kan hebben en dat ze niet te ver mag afwijken van haar originele doel. De commerciële Proton AG kan wel nog kapitaal ophalen en aandelen uitschrijven. De nieuwe structuur moet vooral zorgen dat Proton niet te ver van haar originele missie afwijkt, aldus Yen.
Proton is overigens niet langer alleen een mailserver, maar biedt ook andere diensten aan rond cloudbestanden, wachtwoorden en kalenders. Dat zijn niet toevallig vaak diensten waar privacy van belang is. In die zin zet Proton zich af tegen bijvoorbeeld een Google, door privacy hoog in het vaandel te dragen met end-to-end encryptie en een zakenmodel dat alleen draait om betalende abonnementen. Met de nieuwe structuur zegt Yen nu te hopen dat privacymodel extra kracht bij te zetten.
In samenwerking met Data News