Schneider Electric publiceert nieuwe whitepaper over vloeistofkoeling voor AI-datacenters
Schneider Electric, speler in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, heeft een nieuwe whitepaper uitgebracht: "Navigating Liquid Cooling Architectures for Data Centers with AI Workloads". De whitepaper bevat een diepgaand onderzoek naar technologieën voor vloeistofkoeling en hun toepassingen in moderne datacenters, vooral in datacenters met high density AI-work loads.
De vraag naar AI neemt steeds meer toe. Als gevolg hiervan wekken datacenters aanzienlijke warmte op, vooral datacenters met AI-servers en versnellers die worden gebruikt voor het trainen van grote taalmodellen (LLM’s) en inferentie work loads. Deze warmteproductie vergroot de noodzaak om vloeistofkoeling te gebruiken voor het behoud van optimale prestaties, duurzaamheid en betrouwbaarheid. De nieuwste whitepaper van Schneider Electric leidt datacenterbeheerders en IT-managers door de complexiteit van vloeistofkoeling en biedt heldere antwoorden op kritische vragen over systeemontwerp, implementatie en gebruik.
Inzicht in architecturen voor vloeistofkoeling
In de whitepaper identificeren auteurs Paul Lin, Robert Bunger en Victor Avelar twee hoofdcategorieën vloeistofkoeling voor AI-servers: direct-to-chip en immersiekoeling. Ze beschrijven de onderdelen en functies van een koelmiddeldistributie-unit (CDU), die essentieel zijn voor het beheren van de temperatuur, de stroming, de druk en de warmte-uitwisseling binnen een koelsysteem. "AI-work loads brengen unieke koelingsuitdagingen met zich mee, die luchtkoeling alleen niet kan oplossen", zegt Robert Bunger, Innovation Product Owner, CTO Office, Data Center Segment bij Schneider Electric. "Onze whitepaper is bedoeld om architecturen voor vloeistofkoeling begrijpelijk te maken en datacenterbeheerders de kennis te verschaffen om weloverwogen beslissingen te nemen bij het inzetten van vloeistofkoeling. Ons doel is om datacenterprofessionals te voorzien van praktische inzichten om hun koelsystemen te optimaliseren. Door de beperkingen en voordelen van elke architectuur te begrijpen, kunnen operators de prestaties en efficiëntie van hun datacenters verbeteren." De whitepaper schetst drie belangrijke elementen van architecturen voor vloeistofkoeling:
- Warmte opvangen binnen de server: gebruik van een vloeibaar medium (bijv. diëlektrische olie, water) om warmte op te nemen van IT-componenten.
- Type CDU: de juiste CDU selecteren op basis van warmte-uitwisselingsmethoden (vloeistof-naar-vloeistof, vloeistof-naar-lucht) en plaatsing (in het rack gemonteerd of, op de vloer geplaatst).
- Methode voor warmteafvoer: bepalen hoe warmte effectief naar buiten kan worden afgevoerd, via bestaande systemen of speciale opstellingen.
Het kiezen van de juiste architectuur
De whitepaper beschrijft zes gangbare architecturen voor vloeistofkoeling, waarbij verschillende CDU-typen en warmteafvoermethoden worden gecombineerd. Daarnaast biedt de whitepaper richtlijnen voor het kiezen van de beste optie, rekening houdend met factoren zoals de bestaande infrastructuur, omvang van de implementatie, snelheid en energie-efficiëntie. Met de toenemende vraag naar AI-verwerkingscapaciteit en de stijging van de thermische belasting, wordt vloeistofkoeling een cruciaal onderdeel in het ontwerp van datacenters. Ook gaat de whitepaper in op trends in de sector, zoals de behoefte aan meer energie-efficiëntie, naleving van milieuregelgeving en de verschuiving naar duurzame bedrijfsprocessen. "Aangezien de behoefte aan geavanceerde koeloplossingen blijft toenemen door AI, biedt onze whitepaper een waardevol hulpmiddel bij het omgaan met deze veranderingen", zegt Bunger. "We zetten ons in om klanten te helpen bij het bereiken van hun high-performance doelen. Tegelijkertijd helpen we ze met het verbeteren van duurzaamheid en betrouwbaarheid."
Referentieontwerpen voor AI-datacenters
Deze whitepaper is bijzonder actueel en relevant in het licht van Schneider Electric's recente samenwerking met NVIDIA om datacenterinfrastructuur te optimaliseren voor AI-toepassingen. Deze samenwerking heeft geleid tot het eerste openbaar beschikbare AI-datacenter referentieontwerp, dat gebruikmaakt van de geavanceerde AI-technologieën van NVIDIA en de expertise van Schneider Electric op het gebied van datacenterinfrastructuur. Deze referentieontwerpen stellen nieuwe standaarden voor AI-implementatie en exploitatie, en bieden datacenterbeheerders innovatieve oplossingen om high density AI-workloads efficiënt te beheren. Ga voor meer informatie en het downloaden van de whitepaper naar de website van Schneider Electric.