Hans Steeman - 23 juni 2024

Oxide Computer stopt de cloud in een rack

Tijdens de recente IT Press Tour kwamen we recht tegenover de Pixar-animatiestudio’s in Emeryville (Californië), Oxide Computer tegen. Aldaar stond Steve Tuck, in 2019 de medeoprichter en nu ook CEO van Oxide Computer, ons in hun kantoor annex werkplaats te woord. Ditmaal geen stijlvol ingericht hoofdkantoor, maar een uit de kluiten gewassen werkplaats waar met soldeerbout, schroevendraaiers en ander gereedschap, racks in elkaar gezet worden.

Oxide Computer stopt de cloud in een rack image

Steve brengt al snel de informatiestroom op gang en vertelt dat het team een bijzondere missie heeft; Racks zijn energie slurpende en lawaai producerende systemen waarbij al snel 30% van de energie in de koeling gaat zitten Door een slimme aanpak is dat probleem opgelost en zijn hun racks muisstil en efficiënt. Hieraan ligt een gedegen design met geoptimaliseerde koeling en luchtstromen ten grondslag. Al die technologie is gebruikt voor het geesteskind van Oxide Computer: een rack gebaseerde cloud-server: De Oxide Cloud Computer.

Het bedrijf ontwikkelde het hele concept van hard- en software in eigen beheer. Juist hier in SIlicon Valley krijg je het gevoel dat de geschiedenis van Apple of Hewlett Packard en de garage zich herhaalt. Nerds die iets grensverleggend aan het ontwikkelen zijn.

Steve maakt duidelijk dat een cloud zijn eigen eisen stelt. Bovenal is helder: Cloud computing is de toekomst van computerinfrastructuur. Maar de computer waarop de cloud draait, moet ook te koop zijn, niet alleen te huur bij een cloud-provider. Dus niet alleen serviceproviders moeten het cloud concept aanbieden, bedrijven moeten het ook zelf on-prem kunnen realiseren. Om dat alles mogelijk te maken vereist het bouwen van een cloud computer, een aanpak op rackniveau en het gecombineerde ontwerp van zowel hardware als software (zoals dat vroeger ook bij PC’s het geval was). En dat is thans de kerncompetentie van Oxide Computer.

Security

De Oxide Cloud Computer is een zeer efficiënt ontwerp met holistische beveiliging, geïntegreerde netwerkservices, provisioning-services en virtuele blokopslagservice.

Met Private Cloud Virtualized Networking kan de gebruiker op projectniveau, via API, CLI of console, vanuit het rack netwerken creëren, organiseren en isoleren. Het dashboard visualiseert de configuratie voor de beheerder.

Gedistribueerde blokopslag omvat een krachtige, op NVMe gebaseerde persistente blokopslagservice met configureerbare capaciteit en IOPS per volume. Redundantie zorgt voor een hoge beschikbaarheid voor bedrijf kritische workloads. Oxide biedt gebruikers onmiddellijke point-in-time snapshots van virtuele schijven voor herstel en off-rack back-up, evenals proactieve gegevensbescherming, mogelijk gemaakt door OpenZFS.

Slimme DC-bus

Iedereen die gewend is aan een datacenter zal de ontbrekende bekabeling opmerken die is eigenlijk altijd typisch is voor de voorkant van een rack. Maar als je naar de achterkant van het rack gaat, zie je alleen een redelijk unieke DC-bus en een afgesloten backplane. Capaciteit kan aan de Oxide Cloud Computer worden toegevoegd door er simpelweg een extra serverunit in te schuiven. Er valt niets te bekabelen!

Op dit moment zijn de verkopen van de Oxide Cloud Computer qua volume nog beperkt, maar dat zegt niets volgens Tucker: “Vergeet niet dat VMware in 18 maanden de wereld kon veroveren”.

"Hoewel de software een essentieel onderdeel is van de Oxide Cloud Computer, verkopen we eigenlijk de computer als product", zegt Tucker vervolgens. Als voorvechter van open source kan Oxide hierdoor een bijzonder eenvoudige open source-strategie hanteren: de software is helemal open. De gebruiker hoeft zich er verder niet om te bekommeren, hard- en software zijn één geheel. Na een reset en nieuwe installatie, is de software altijd klaar voor gebruik. Geen verassingen dus. De software zelf is open (het is immers een middel om de hardware te verkopen en geen product waarmee via licenties omzet gemaakt moet worden) en kent geen geheimen, een fenomeen dat een serviceprovider (zoals een hyperscaler) nooit waar kan maken.

Door: Hans Steeman

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!