Wouter Hoeffnagel - 23 juni 2024

Onderzoekers waarschuwen voor impact van satellieten op ozonlaag

Onderzoekers waarschuwen voor de impact van gebruikte satellieten die verbranden in de dampkring op de ozonlaag. Bij het verbranden van de satellieten komt aluminiumoxide vrij, die de ozonlaag aantast.

Onderzoekers waarschuwen voor impact van satellieten op ozonlaag image

De waarschuwing is afkomstig van de University of Southern California Viterbi School of Engineering, dat onderzoek deed naar de omvang van vervuiling in de atmosfeer. De onderzoekers wijzen op plannen van diverse bedrijven voor het lanceren van duizenden satellieten. Zij waarschuwen dat deze satellieten indien zij zijn afgedankt en verbranden in de atmosfeer een grote impact kunnen hebben op de ozonlaag. Veel kleine satellieten die bedrijven momenteel lanceren hebben volgens de onderzoekers een levensduur van slechts vijf jaar.

Kan herstel van ozonlaag aantasten

Dat is slecht nieuws, want de ozonlaag op aarde is zich juist aan het herstellen sinds de uitstoot van drijfgassen is teruggedrongen. Naar schatting is het gat in de ozonlaag boven Antarctica over vijftig jaar helemaal verdwenen. Op dit moment vliegen er echter zo'n 8.000 satellieten in een lage baan rond de aarde. Het opbranden hiervan kan het herstel van de ozonlaag aantasten.

Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!