Witold Kepinski - 25 juni 2024

Prosus Groep kijkt terug op uitstekend boekjaar

Het is een uitstekend jaar geweest voor de Prosus Groep. Prosus vereenvoudigde de groepsstructuur, zorgde voor verbeteringen in alle belangrijke prestatiecriteria en bereikte zes maanden eerder dan gepland winstgevendheid op het gebied van e-commerce.

Prosus Groep kijkt terug op uitstekend boekjaar image

De operationele activiteiten presteerden goed en versnelden hun winstgevende groei. De doorlopende inkoop van eigen aandelen blijft intussen waarde leveren voor aandeelhouders.

De snelle uitrol van AI-geleide technologieën in het gehele Prosus ecosysteem genereert goede resultaten en zal bepalen waar de waardecreatie voor de Groep naartoe kan. Daarnaast heeft Prosus een sterke balans en is de onderneming goed gepositioneerd om de rendementen verder te verbeteren door slimme en gedisciplineerde kapitaalallocatie, en zo waarde te creëren voor alle belanghebbenden.

Op 17 mei 2024 kondigde de Raad van Bestuur aan dat Fabricio Bloisi, voormalig CEO van iFood, met ingang van 1 juli 2024 CEO wordt van Prosus en Naspers Group. Ervin Tu, interim Group CEO, wordt Group President en Chief Investment Officer (CIO).

Belangrijkste punten:

Versnelde omzetgroei van 19%, geconsolideerde omzet uit e-commerce van US$5,5 miljard

Verbeterde winstgevendheid van geconsolideerde e-commerce boven de doelstelling, met een verbetering van het bedrijfsresultaat van US$451miljoen tot US$38 miljoen

Vrije kasstroom steeg met US$773 miljoen tot US$524 miljoen een verbetering van 3x jaar-op-jaar

US$32 miljard aan waardecreatie voor aandeelhouders door het lopende terugkoopprogramma sinds de introductie ervan, wat een toename van 8% van de NAV per aandeel opleverde

Groepsstructuur vereenvoudigd door afschaffing van de kruisparticipatieovereenkomst tussen Prosus en Naspers

E-commerce

Ervin Tu, Interim Group CEO, Prosus en Naspers: “We hebben dit jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt met het realiseren van onze strategie. Onze e-commerce portefeuille is voor het eerst winstgevend en ons doorlopende inkoopprogramma heeft aanzienlijke aandeelhouderswaarde gecreëerd. We hebben ook de Groep gereorganiseerd, waardoor we dichter bij onze bedrijfsactiviteiten staan, zodat we hun prestaties verder kunnen verbeteren. AI heeft nog steeds de hoogste prioriteit en onze interne AI-expertise, in combinatie met de implementatie van AI in onze hele portefeuille, bieden beduidende concurrentievoordelen. AI is essentieel om te bouwen aan en te investeren in de volgende golf van technologieleiders.”

Fabricio Bloisi, aankomend Group CEO: “Deze resultaten onderstrepen de fantastische vooruitgang die we hebben geboekt en ons toekomstig potentieel. Prosus is actief in een aantal van de meest dynamische markten ter wereld en met ons technologische ecosysteem kunnen we echt een verschil maken in het leven van onze ruim 2 miljard klanten. In juni heb ik meer geleerd over ons bedrijf en ik ben nog enthousiaster geworden over het potentieel om ons ecosysteem en onze resultaten te blijven verbeteren. Ik heb vertrouwen in ons innovatievermogen en onze capaciteit om samen te werken en de leiding te nemen in bestaande en nieuwe sectoren, om zo onze winstgevendheid te laten groeien. Ik begin op 1 juli en ben enthousiast over het enorme potentieel dat ik zie om waarde op lange termijn te genereren voor al onze belanghebbenden.”

Basil Sgourdos, Group CFO, Prosus en Naspers: “Na een jaar van sterke prestaties is onze e-commerce portefeuille voor het eerst winstgevend, ruim voor de doelstelling. Bovendien is onze groei versneld en zal de winstgevende groei aanhouden. Het kernresultaat is meer dan verdubbeld en onze sterke resultaten op het gebied van e-commerce en de prestaties van Tencent hebben geleid tot een verdrievoudiging van de vrije kasstroom. Onze sterke en flexibele balans, actief portefeuillebeheer en gedisciplineerde kapitaalallocatie geven ons een sterke positie om onze langetermijnstrategie waar te maken.”

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!