Hans Steeman - 26 juni 2024

JuiceFS: een cloud-native gedistribueerd bestandssysteem

De Chinese startup Juicedata Inc. is in april 2017 opgericht en Rui Su (foto) is een van de medeoprichters van het bedrijf. Juicedata heeft een gedistribueerd bestandssysteem ontwikkeld, JuiceFS, dat de cloud als thuisbasis heeft. Vanaf de start van het bedrijf is aan de code gewerkt en in 2021 is de JuiceFS Community Edition op GitHub gezet. De open source versie is bijzonder populair gebleken en wordt al in meer dan 50 landen in tal van bedrijfstakken gebruikt.

JuiceFS: een cloud-native gedistribueerd bestandssysteem image

 Vol trots merkt Rui Su op dat de release al 10.000 stars bereikt heeft. (Dit betekent dat veel gebruikers er aandacht voor hebben en de ontwikkeling volgen.) Tijdens de recente IT Press Tour vertelde Rui zijn toehoorders over de achtergronden van JuiceFS en wat het product de gebruiker te bieden heeft. Rui: “Het team van Juicedata bestaat uit senior-architecten, engineers en solution experts met jarenlange ervaring in gedistribueerde systemen. Zij vormen dus het juiste ontwikkelteam om de uitdagingen die er zijn, aan te pakken.” 

Eén belangrijke uitdaging vormt de ondersteuning voor het S3-protocol vanuit de cloud. Dit populaire bestandssysteem wordt door veel webservices gebruikt, maar heeft beperkte ondersteuning bij data intensieve opdrachten. Ondanks veel potentiële interesse, bestaat er nog steeds geen bestandssysteem dat gebouwd is op het fundament van de cloud. De meeste zijn bare metal en niet-elastisch. Veel klanten eisen tegenwoordig ondersteuning voor multi-cloud (zowel publieke als hybride cloud) en er is behoefte aan het werken met heel veel kleine bestanden, een typische opdracht die bij AI hoort. Voor JuiceFS, dat dus toegang geeft tot multi-cloud omgevingen, zijn er al verschillende toepassingen. 

Rui wijst in het kader daarvan op de ongestructureerde data die gebruikt wordt bij Generative AI en autonoom rijden. Maar ook algemeen datamanagement, toepassingen in de biotech, de algemene wens voor een betere ondersteuning voor S3 en een alternatief voor HDFS, het zijn de argumenten en toepassingen die nu tellen. JuiceFS is daarmee een oplossing waar brede interesse voor bestaat.

Twee smaken

Twee versies van het systeem zijn nu beschikbaar. De huidige versie van JuiceFS is 2024 Community Edition v1.2 LTS. JuiceFS v1.2 is uitgebracht met aanzienlijke verbeteringen op het gebied van bruikbaarheid, bugfixes en het heeft weer nieuwe functies. Voor de zakelijke gebruikers is er een gelicenceerde versie: JuiceFS Enterprise Edition. Deze heeft aanzienlijke verbeteringen ondergaan om beter in te spelen op scenario's met hoge prestaties. 

De nieuwste release, v5.0, introduceerde verschillende nieuwe functies, waaronder gedeelde block storage om de performance voor het schrijven van kleine bestanden bij complexe toepassingen te verbeteren.

Door: Hans Steeman

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!