Hans Steeman - 29 juni 2024

MaxLinear brengt Panther III naar de markt

MaxLinear (opgericht in 2003) is een designbedrijf uit San Jose (Californië), dat groot geworden is met het acquireren van bedrijven gespecialiseerd in halfgeleidertechnologie. We spraken tijdens de recente IT Press Tour met Mark Moran (foto), de Executive Director of Marketing Acceleration & Storage Products.

MaxLinear brengt Panther III naar de markt image

De kern van de activiteiten van MaxLinear is chipdesign en -productie, vandaar dat het portfolio van acquisities vooral in de hoek van chipdesign zit. Men noemt zich dan ook een designhuis dat externe productielijnen gebruikt, een fabless company. De fysieke chipproductie zit bij specialisten zoals het Taiwanese TSMC. Er zijn weinig communicatiesystemen op de markt waarin geen chipsets van MaxLinear verwerkt zijn. 

Mark: “We zijn trots op onze Triband WiFi7-implementatie waarbij we als eerste fabrikant alle drie de WiFi7-frequenties geïntegreerd hebben in één chip. Dankzij het single chipdesign is het naadloos schakelen tussen de banden en daarmee ook het energieverbruik te optimaliseren. De chip kiest automatisch de beste band voor de workload. Het is daarmee een sleutelcomponent voor veel WiFi-access points.” 

De chips van MaxLinear vinden hun weg in producten voor infrastructuur, industriële systemen, breedband en connectiviteit. Nieuw is het portfolio is de Panther III Storage Accelerator. Deze unit (PCIe-kaart) ontlast de CPU door hem tal van taken uit handen te nemen via een speciale chipset met meerdere rekenkernen. Grote aanbieders zoals AMD en DELL behoren inmiddels tot de klanten. 

NVMe

Mike Moran: “De capaciteit van gegevensopslag blijft elke drie jaar verdubbelen en met de inzet van NVMe-schijven met een hogere doorvoer en optische bekabeling, blijft de behoefte aan hardware-offload-versnellers voor gegevensreductie toenemen. Daarvoor hebben we de OCP-compatibele (Open Compute Hardware) Panther III-opslagversneller geïntroduceerd. Het systeem biedt een doorvoersnelheid van 200 Gbps, vijf keer sneller dan zijn voorganger, de Panther II. Bovendien is het concept schaalbaar tot 3,2 Tbps in gecascadeerde configuraties.” De 12:1 gegevensreductie van Panther III stelt opslagsystemen in staat om de gegevens in 1/12e van het oorsprongkelijk volume op te slaan en gebruikers om gegevens 12 keer sneller te openen, te verwerken en over te dragen, zelfs in een HDD-systeem.

MaxLinear zegt dat zijn nieuwe kaart is ontworpen voor workloads zoals versnelling van databases, offload van opslag, codering, compressie en de-duplicatie voor maximale gegevensreductie. Het bedrijf zegt dat het Internet of Things, HPC, AI/ML en analytische workloads allemaal de behoefte aan opslag vergroten en daarmee de vraag naar deze oplossing stimuleren.

Door: Hans Steeman

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!