Wouter Hoeffnagel - 25 juni 2024

Julian Assange lijkt vrij te komen

Julian Assange, klokkenluider en oprichter van WikiLeaks, lijkt een deal te hebben gesloten over zijn vrijlating. Hij heeft inmiddels zijn gevangenis in het Verenigd Koninkrijk verlaten en lijkt op weg te zijn naar de Noordelijke Marianen.

Julian Assange lijkt vrij te komen image

Het is een onverwachte wending in de zaak tegen de Australiër, die eerder een gevangenisstraf van 175 jaar boven het hoofd hing. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Assange aankomende nacht om 01:00 uur Nederlandse tijd voor een rechter op de Noordelijke Marianen moet verschijnen, melden onder meer AP en Reuters. Deze eilandengroep is grondgebied van de Verenigde Staten (VS). De eilanden liggen op vijf uur vliegen van Australië, het thuisland van Assange.

Schuldbekentenis

Uit de documenten blijkt ook dat Assange schuld gaat bekennen aan achttien aanklachten die tegen hem lopen in een rechtszaak omtrent spionage aangespannen door de Amerikanen. In ruil voor zijn schuldbekentenis mag hij terugkeren naar Australië. Naar verwachting krijgt Assange vijf jaar celstraf opgelegd, wat hij al in een Britse gevangenis heeft doorgebracht. Assange zou in dat geval direct vrijkomen.

WikiLeaks publiceerde in 2010 een grote hoeveelheid geheime informatie van de Amerikaanse overheid. Geruchtmakend was onder meer een video van Amerikaanse helikopterpiloten die in Irak ongewapende burgers neerschoten. Ook publiceerde WikiLeaks honderdduizenden geheime ambtsberichten van Amerikaanse diplomatieke missies.

Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!