Wouter Hoeffnagel - 25 juni 2024

Nationaal datacenter Indonesische overheid verstoord door ransomware

Een datacenter van de Indonesische overheid is besmet met ransomware en door cybercriminelen in gijzeling genomen. Door de ransomwarebesmetting is een deel van de dienstverlening in Indonesië verstoord.

Nationaal datacenter Indonesische overheid verstoord door ransomware image

Dit bevestigt het Indonesische ministerie van Communicatie en Informatietechnologie. Het datacenter - dat wordt omschreven als het nationale datacenter van Indonesië - is op 20 juni getroffen door ransomware. Zeker 210 overheidsinstellingen zouden hinder ondervinden van de besmetting. Onder meer digitale dienstverlening omtrent immigratie is niet beschikbaar, waardoor visa's, paspoorten en verblijfsvergunningen niet langer digitaal verwerkt kunnen worden. Dit leidt onder meer tot wachtrijen op luchthavens. Ook de online registratie van nieuwe studenten is in sommige regio's in Indonesië verstoord.

Dienstverlening wordt hersteld

Er wordt gewerkt aan een oplossing. In eerste instantie wordt daarbij de basisdienstverlening hersteld, waarna ook andere diensten weer online worden gebracht. De geautomatiseerde paspoortscanners op onder meer luchthavens zouden inmiddels weer operationeel zijn. D

e ministerie van Communicatie en Informatietechnologie Nezar Patria wijst erop dat een disaster recovery center (DRC) beschikbaar is. Deze faciliteit zou een belangrijke rol spelen in het herstel van de getroffen diensten. Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!