Witold Kepinski - 25 juni 2024

Adviescollege ICT-toetsing belicht verbeterpunten ILT systeem Holmes

Het Adviescollege ICT-toetsing heeft op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek uitgevoerd naar het onderhoud en beheer van het zaaksysteem Holmes.

Adviescollege ICT-toetsing belicht verbeterpunten ILT systeem Holmes image

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is verantwoordelijk voor toezicht op het naleven van wet- en regelgeving op het terrein van geluidsoverlast in de luchtvaart, vaartijden, energielabels van woningen, et cetera. De inspecteurs van ILT gebruiken daarvoor het systeem Holmes dat bestaat uit: Holmes-Centraal en de mobiele applicatie Holmes Onderweg App (HOA).

Conclusie en aanbevelingen

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat Holmes de inspecteurs goed ondersteunt, maar dat zonder verbeteringen aan het onderhoud en beheer van Holmes het systeem zijn waarde voor ILT zal verliezen. Het Adviescollege heeft het volgende geconstateerd:

* Holmes-Centraal biedt een waardevolle basis voor doorontwikkeling. Het systeem is betrouwbaar, functierijk en onderhoudbaar gebleken.
* De informatiebeveiliging schiet tekort. ILT heeft geen inzicht in en voldoende aandacht voor de risico’s op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.
* Regie op de doorontwikkeling Holmes ontbreekt waardoor het risico bestaat dat Holmes over vijf jaar niet meer past bij de ambities van ILT.

Om ervoor te zorgen dat Holmes waardevol blijft voor de uitvoering van Toezicht en Opsporing, adviseert het Adviescollege de volgende maatregelen:

1. Verbeter de informatiebeveiliging.
2. Verbeter de regie op het onderhoud en beheer.

Lees hier het volledige advies en de reactie van de bewindspersoon.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!