Redactie - 26 juni 2024

Windows 11 kopieert je data zonder toestemming naar OneDrive

Microsoft probeert gebruikers steeds vaker met harde hand richting haar online diensten te duwen. Zo verwijdert het info om een lokale Windows-account aan te maken en maakt OneDrive voortaan zonder goedkeuring een backup van je lokale bestanden.

Windows 11 kopieert je data zonder toestemming naar OneDrive image

Windows wordt al een tijdje standaard meegeleverd met OneDrive. Die clouddienst geeft je 5 gigabyte gratis cloudopslag voor persoonlijke bestanden. Tegen betaling (bijvoorbeeld in combinatie met Office 365) kan je meer opslag krijgen.

Backup zonder waarschuwing

Wie Windows 11 installeert krijgt bij de eerste setup de vraag om OneDrive te gebruiken en van bepaalde mappen (documenten, afbeeldingen,…) een backup te maken. Nu past Microsoft dat aan: OneDrive zal automatisch en zonder waarschuwing verschillende mappen in OneDrive opnemen.

Dat lijkt in eerste instantie op assertieve dienstverlening. Maar het zorgt er ook voor dat gebruikers van de gratis opslagruimte in OneDrive sneller op hun limiet uitkomen, waardoor velen geneigd zijn om een betalend abonnement af te sluiten. Het is op dat vlak vergelijkbaar met Google Photo’s, dat standaard elke foto van een Android smartphone online bewaart, waardoor gebruikers na enige tijd ofwel foto’s moeten verwijderen, of bijbetalen.

Privacyvragen

Maar het zorgt ook voor privacyvragen. Hoewel online backups handig kunnen zijn, wil niet iedereen dat zijn data automatisch in de cloud van Microsoft wordt bewaard. Tegelijk is het nadelig voor andere online backupdiensten; zij worden immers een tweede keuze als Microsoft standaard al je gegevens in de cloud bewaart.

Neowin, dat de wijziging opmerkte via klachten op Reddit, merkt wel op dat je OneDrive nadien kan terugschroeven. In de instellingen van Onedrive kan je bij het tabblad ‘Synchroniseren en Back-up maken’ klikken op ‘back-up beheren’. Daar kan je aangeven om documenten, afbeeldingen of je desktop niet online te bewaren.

Lokale account

Volledig los van OneDrive voerde Microsoft recent nog een andere aanpassing door die suggereert dat het liefst zo veel mogelijk Windows-gebruikers wil verbinden met haar online diensten. Al sinds Windows XP laat Windows iedereen een gebruikersaccount kiezen. De laatste jaren is dat standaard een Microsoft-account die ook met online diensten verbinding maakt en data deelt met Microsoft, onder meer rond je advertentievoorkeuren.

Wie echt wilde, kon ook een lokale account gebruiken waar geen internetverbinding voor nodig was, en er was een handleiding om van een online account weer naar een lokale account te gaan. Tom’s Hardware merkt op dat die handleiding recent werd weggehaald van de website van Microsoft. De pagina werd op 12 juni nog aangepast, maar verdween op 17 juni.

Wel blijft het nog steeds mogelijk om je account om te zetten naar een lokale account. Via Instellingen -> Accounts kan je doorklikken naar je eigen info en daar kan je normaliter kiezen om met een lokale account in te loggen.

In samenwerking met Data News

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!