Wouter Hoeffnagel - 25 juni 2024

Europese miljardenboete dreigt voor Microsoft voor bundelen van Teams

Microsoft dreigt een Europese miljardenboete opgelegd te krijgen wegens het bundelen van Teams met Office 365 en Microsoft 365. In een voorlopige conclusie van een onderzoek oordeelt de Europese Commissie dat de Amerikaanse techgigant hiermee de Europese wetgeving heeft overtreden.

Europese miljardenboete dreigt voor Microsoft voor bundelen van Teams image

Al langer is duidelijk dat de Europese Commissie kritisch is over de manier waarop Microsoft voorheen Teams met Office 365 en Microsoft 365 bundelde. Het startte naar aanleiding van een klacht ingediend door Slack een onderzoek naar de werkwijze van Microsoft.

Dominante marktpositie opgebouwd

De Amerikaanse techgigant stapte vorig jaar al af van het bundelen en introduceerde goedkopere Office 365- en Microsoft 365-abonnementen zonder Teams. De Europese Commissie neemt hiermee echter geen genoegen. Het wijst erop dat Microsoft zijn dominante positie op de markt voor samenwerkingstools heeft weten op te bouwen door het bundelen van Teams met andere producten.

Microsoft krijgt nog de kans de voorlopige conclusies van de Europese Commissie te weerleggen. Indien het daar niet in slaagt moet het bedrijf zijn werkwijze aanpassen en kan het een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 10% van zijn wereldwijde jaaromzet.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!