Wouter Hoeffnagel - 26 juni 2024

Gartner: 55% van de organisaties beschikt over een AI-bestuur

55% van de organisaties beschikt een AI-bestuur, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. Uit de enquête bleek ook dat 54% van de organisaties een hoofd AI of AI-leider heeft die de AI-activiteiten binnen de organisatie orkestreert.

Gartner: 55% van de organisaties beschikt over een AI-bestuur image

“De bevindingen laten zien dat organisaties verdeeld zijn over de vraag of een AI-bestuur nodig is”, zegt Frances Karamouzis, Distinguished VP Analyst Gartner. “Het antwoord is ja: bedrijven hebben een AI-bestuur nodig dat de multidisciplinaire uitdagingen overstijgt om waarde te genereren en risico’s te verminderen. De duur, reikwijdte en middelen zijn echter contextspecifiek en afhankelijk van de gebruikssituatie. Voor sommigen is het een noodmaatregel voor de korte termijn. Voor anderen is het een verandering van hun bedrijfsmodel op de langere termijn.”

Bij de enquête waren 1.808 respondenten betrokken die deelnamen aan een Gartner-webinar in juni 2024, waarin werd besproken hoe leidinggevende leiders de kosten, het risico en de waarde van AI- en GenAI-initiatieven kunnen beoordelen. De resultaten van deze peiling vertegenwoordigen geen mondiale bevindingen of de markt als geheel.

Duidelijk gedefinieerde regels

AI-besturen moeten duidelijk gedefinieerde regels hebben die teruggaan naar zakelijke taken. De verantwoordelijkheid voor AI is verspreid. Bovendien zijn sommige organisaties gedecentraliseerd, geïsoleerd of onduidelijk waar AI-initiatieven moeten liggen. Op de vraag wie verantwoordelijk is voor AI-initiatieven, wees slechts een kwart van de respondenten op een duidelijke rol (zie figuur 1).

Figuur 1: Verantwoordelijkheid voor AI


Bron: Gartner (juni 2024)

Meerdere disciplines en business units vertegenwoordigen

“De samenstelling van de AI-bestuursleden moet vertegenwoordigd zijn uit meerdere disciplines en business units”, aldus Karamouzis. “Het is aan elke organisatie om de beste aanpak te bepalen om de snelheid en wendbaarheid binnen hun organisatie te vergroten, om ervoor te zorgen dat het bestuur niet log en onproductief wordt als gevolg van het onvermogen om consensus te bereiken of te bereiken.”

Toen hem werd gevraagd om de drie belangrijkste aandachtspunten van de bestuurstaken te identificeren, noemde 26% van de leidinggevenden governance, en nog eens 21% gaf aan dat strategie een van de belangrijkste aandachtspunten zou moeten zijn.

“De samenstelling van de bestuursleden moet de expertise afstemmen op de reikwijdte van de opdracht”, aldus Karamouzis. “Bestuursleden moeten ervaren managers op senior niveau zijn met sterke vaardigheden op het gebied van strategie en uitvoering, vooral als ze GenAI-ambities hebben.”

AI-leiders komen vaker voor dan CAIO's

Van de 54% van de leidinggevenden die aangaven dat hun organisatie over een hoofd AI of AI-leider beschikt, meldt 88% van hun AI-leider niet de titel Chief AI Officer (CAIO) draagt. Leiders in de C-suites krijgen leiding van hun raad van bestuur, en de meeste raden van bestuur willen de C-suite niet uitbreiden. Desondanks willen besturen wel een AI-leider die verantwoordelijk is voor de AI-orkestratie.

“AI en GenAI zijn complex en verreikend, en raken elke taak, activiteit en strategisch gesprek in de organisatie”, aldus Karamouzis. “Dit betekent echter niet dat de mensen of het team dat verantwoordelijk is voor het orkestreren van AI binnen een organisatie een titel moeten hebben op het niveau van de C-suite.”

Meer inzichten deelt Gartner in het gratis webinar 'AI and GenAI Practical Demands: Quantifying Cost, Risk and ROI.' Leer daarnaast hoe u van planning voor AI naar toepassing van AI kunt gaan in de gratis Gartner-podcast ‘Generative AI in 2024: How to Move From Experimentation to Implementation.' Aanvullende leiderschapstrends presenteert Gartner tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo, gericht op CIO's en andere IT-managers. Gartner-analisten en deelnemers verkennen hier de technologie, inzichten en trends die de toekomst van IT en het bedrijfsleven vormgeven, waaronder AI, bedrijfstransformatie, cyberbeveiliging, klantervaring, data-analyse, leidinggevend leiderschap en meer.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!