Redactie - 26 juni 2024

Nederlandse chips nog altijd te vinden in Russische wapens

Nog altijd vinden chips van Nederlandse makelij hun weg naar Russische wapens. Het gaat onder meer om chips van NXP en STMicroelectronics.

Nederlandse chips nog altijd te vinden in Russische wapens image

Dit stelt Vladyslav Vlasiuk, sanctie-adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, in een interview met Nieuwsuur. In de Oekraïense ambassade in Den Haag toont Vlasiuk de microchips. Ook wijst hij op de rol van deze chips in Russische aanvallen op Oekraïne, en stelt dat indien Rusland de chips niet meer ontvangt raketten niet meer kunnen vliegen en mensen kunnen doden in Oekraïne.

Duizenden zendingen met Nederlandse chips

Cijfers van het Amerikaanse bedrijf Importgenius onderschrijven het beeld van Vlasiuk schetst. De cijfers zijn in handen van Nieuwsuur en laten zien dat Rusland tot eind vorig jaar duizenden chips van NXP, Nexperia en STMicroelectronics wist te importeren. In de maanden oktober, november en december ging het om meer dan 2.800 zendingen van chips afkomstig van Nederlandse partijen, met een totale waarde van omgerekend zo'n 150 miljoen euro.

Als we verder inzoomen op deze gegevens blijkt dat in deze maanden 958 zendingen met chips van NXP hun weg vonden naar Russische bedrijven, met een totale waarde van ruim 100 miljoen euro. 870 zendingen bevatten chips van Nexperia, terwijl chips van STMicroelectronics in 1.021 zendingen aanwezig zouden zijn geweest.

Tussenhandelaren omzeilen sancties

Directe import vanuit Nederland is door Westerse sancties al zeker anderhalf jaar niet meer toegestaan. Al langer is duidelijk dat via tussenhandelaren - wat naar verluid vooral Chinese en Turkse bedrijven zijn - de chips desondanks hun weg vinden naar Rusland.

Vlasiuk wil dat Westerse overheden, inclusief Nederland, meer doet om de import van chips naar Rusland te voorkomen. Ook chipbedrijven zelf moeten volgens de sanctie-adviseur meer doen. Meer informatie is beschikbaar bij Nieuwsuur.

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!