Wouter Hoeffnagel - 26 juni 2024

Celstraffen geëist voor aanbieden versleutelde smartphone en chatdienst

Drie mannen die betrokken waren bij het opzetten en exploiteren van een systeem dat versleutelde communicatie mogelijk maakte hebben gevangenisstraffen tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat de verdachten criminelen uit winstbejag de mogelijkheid boden afgeschermd en anoniem te communiceren.

Celstraffen geëist voor aanbieden versleutelde smartphone en chatdienst image

Het drietal was betrokken bij Blackbox Security, een bedrijf gevestigd in Els. De eigenaar en oprichter van het bedrijf is hoofdverdachte in de zaak. De overige medeverdachten zijn twee medewerkers van het bedrijf, afkomstig uit Utrecht en Boxtel.

IronPhone en Ironchat

Het drietal bracht volgens het OM een communicatieproduct genaamd IronPhone en de bijbehorende chatdienst Ironchat uit. Deze zou specifiek gericht zijn op criminelen en garandeerden volledige anonimiteit voor klanten. Bij de verkoop van apparatuur en abonnementen werden door Blackbox Security bewust geen gegevens geregistreerd. Ook zou het bedrijf bewust niet hebben meegewerkt aan vorderingen van justitie.

Het was ook mogelijk een IronPhone contant af te rekenen. Dit ondanks waarschuwingen van de huisbankier van het bedrijf, die waarschuwde dat deze betalingsmethode in het licht van anti-witwas maatregelen niet acceptabel was.

Panic button en crashme-functie

IronChat was een applicatie die op de IronPhone draaide. De software was onder meer voorzien van een zogeheten 'panic button' en een functie genaamd 'crashme'. Hiermee konden gebruikers hun volledige gespreksgeschiedenis met een druk op de knop wissen, of zelfs het volledige apparaat laten crashen. Ook bood Blackbox Security volgens het OM de mogelijkheid accounts op verzoek van klanten te verwijderen of blokkeren. In totaal zouden zestien accounts zijn gewist nadat gebruikers hadden gemeld dat er arrestaties hadden plaatsgeonden.

“En de verdachten wisten heel goed dat hun klantenkring uit criminelen bestond. In plaats van het treffen van maatregelen om criminelen te weren, hebben zij de producten en diensten doelbewust verder aangepast om het voor hen juist zo aantrekkelijk mogelijk te maken", aldus het OM.

De hoofdverdachte hoorde 5,5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de twee medeverdachten eist het OM 2,5 en 2 jaar cel.

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!