Wouter Hoeffnagel - 27 juni 2024

Voormalig medewerker Nuance steelt gegevens van miljoen Amerikaanse patiënten

Een voormalig medewerker van Nuance is in de Verenigde Staten (VS) gearresteerd op verdenking van de diefstal van patiëntgegevens van ruim een miljoen patiënten bij ziekenhuisketen Geisinger. De man zou twee dagen na zijn ontslag bij Nuance hebben toegeslagen. Hij is aangehouden en voor de rechter gedaagd.

Voormalig medewerker Nuance steelt gegevens van miljoen Amerikaanse patiënten image

Geisinger is een Amerikaanse ziekenhuisketen die tien ziekenhuizen en meer dan 130 zorglocaties omvat. Het telt zo'n 1,2 miljoen patiënten. Nuance, onderdeel van Microsoft, levert aan Geisinger spraakherkenningssoftware die door artsen wordt gebruikt. De diefstal van patiëntgegevens is eind november vorig jaar al ontdekt. Geisinger is door de Amerikaanse politie echter verzocht met het oog op het lopende onderzoek de diefstal stil te houden.

Nu maakt de keten de diefstal dus alsnog bekend. Van patiënten zijn mogelijk adresgegevens, geboortedata, geslacht, telefoonnummer, opname- , ontslag- of overplaatscode en afkorting van de behandellocatie gestolen. Geisinger benadrukt dat de voormalig Nuance-medewerker geen toegang heeft gehad tot verzekerings-, creditcard- of bankgegevens, evenals andere financiële informatie of social security-nummers. 

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!