Witold Kepinski - 27 juni 2024

New Tech Champions verenigen zich voor de toekomst van Nederland

Het initiatief Tech Champions is met een statement gelanceerd. Dit initiatief bestaat uit CEO's/oprichters van 10 toonaangevende deeptech scaleups die een oproep doen om samen de toekomst van de technologiesectoren uit de Nationale Tech Strategie (NTS) vorm te geven. Techleap, een non-profitorganisatie voor het versnellen van de groei van Nederlandse startups en scaleups ondersteunt dit initiatief.

New Tech Champions verenigen zich voor de toekomst van Nederland image

De ondernemers melden in een statement: Technologie is steeds bepalender voor de mondiale machtsbalans. Om de huidige brede welvaart van Nederland te kunnen behouden is technologische innovatie cruciaal. De drijvende kracht hierachter zijn diep technologische (deeptech) scale-ups. Als techondernemers luiden wij de noodklok. Nederland ontbeert het innovatie- en vestigingsklimaat waarin scale-ups de kans krijgen succesvol te zijn. In vergelijking met de VS groeien deeptech scale-ups in Nederland viermaal langzamer. Wij, als verenigde scale-up CEO’s, roepen overheid, investeerders en bedrijven op zich in te zetten voor deeptech scale-ups om de toekomstige welvaart van Nederland te waarborgen.

Technologisch ondernemerschap

Nieuwe technologie is disruptief en zorgt voor een verschuiving van macht en invloed. In de snel veranderende wereld door ontwikkelingen in AI, schaarse grondstoffen en klimaatverandering, is het essentieel voor Nederland om bij de koplopers te blijven horen. Die potentie zien wij als techondernemers in Nederland, maar we hebben wel de voorwaarden nodig om die potentie waar te kunnen maken. In de begin 2024 aangekondigde Nationale Technologie Strategie (NTS) zet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat sterk in op 10 sleuteltechnologieën en onderstreept zij dat deze cruciaal zijn voor de toekomst van een sterk Nederland. Om deze strategie daadwerkelijk uit te voeren is consistent langjarig beleid en focus op deeptech scale-ups nodig.

De stem van innovatie

Wij zijn 10 CEO's/oprichters van toonaangevende Nederlandse scale-ups die ieder een technologiesector uit de NTS vertegenwoordigen. Daarnaast voelen wij de verantwoordelijkheid en urgentie om het geluid van het bredere scale-up veld te laten horen en de sleuteltechnologieën tot wasdom te laten komen. Wij willen met het nieuwe kabinet in gesprek om de ideeën en ervaringen van innovatieve techondernemers in te brengen. Juist die perspectieven zijn nodig als we één van de 5 meest innovatieve landen van de wereld willen worden; de ambitie uit het hoofdlijnenakkoord.

De stem van scale-ups is onmisbaar voor de juiste beleidskeuzes van de toekomst. Als aanjagers van de technologie-agenda pleiten wij voor een gericht beleid voor scale-ups, zoals rondom het vestigingsklimaat. Scale-ups hebben een ander ecosysteem nodig om te kunnen groeien dan bestaande industrieën. Daarom mag deze specifieke focus niet ontbreken in het aankomende regeerprogramma.

Wij hebben een visie uitgewerkt met concrete verbeterpunten die bijdragen aan een eco-systeem dat de groei en ontwikkeling van scale-ups faciliteert. Consistent beleid, risicobereidheid en snelheid zijn hierin cruciale elementen.

Consistent beleid

Technologische innovaties kennen lange ontwikkelcycli. Consistent overheidsbeleid is essentieel om de stabiele en voorspelbare omgeving te creëren die noodzakelijk is voor techondernemers om te investeren en risico’s te nemen.

Samen risico nemen

Als deeptech scale-ups zijn wij bereid te investeren en grote risico’s te nemen, waarvan de maatschappij pas later de vruchten gaat plukken. Maar wij kunnen dit niet alleen dragen. Technologische innovaties met maatschappelijke impact vraagt maatschappelijke daadkracht, waarin de overheid, banken, investeerders en bedrijven een rol te spelen hebben.

Investeerders, durf te investeren! Banken, durf risico te nemen! Overheid: faciliteer en stimuleer! Bedrijven, implementeer! Iedere innovatie heeft een launching customer nodig.

Mattijs Slee, CEO Battolyser Systems: “Nieuwe technologieën hebben decennia nodig om volledig tot wasdom te komen. Bij onvoldoende beschikbaarheid van kapitaal en/of inconsistent overheidsbeleid kunnen scale-ups geen risicovolle, lange-termijn investeringen aangaan. Het is van groot belang om deze industrie voor Nederland te behouden en bij te laten dragen aan onze welvaart.”

Sneller naar de toekomst

Technologie speelt zich af in een internationaal concurrerend krachtenveld. Snelheid is cruciaal. Bureaucratie en regelgeving belemmeren de vooruitgang van snel opschalende scale-ups. Een overheid die snelheid bevordert is voor ons van levensbelang om succesvol te zijn.

Voor Johan Feenstra van SMART Photonics is het tijdig kunnen opschalen van productiecapaciteit een kritische succesfactor in de ambitie om de leidende speler te worden. “Met een ‘fastlane for scale-ups’ op het gebied van regelgeving kan de overheid ons vooruit helpen. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat een nieuwe fabriek die vandaag gebouwd kan worden pas in 2028 op het elektriciteitsnet kan worden aangesloten.” 

Onze kracht verenigd voor het behoud van Nederlandse welvaart

Wij, de onderstaande 10 Tech Champions, hebben ons verenigd om samen de toekomst van de technologiesectoren uit de NTS vorm te geven. Het consistent uitvoeren van de NTS met een focus op scale-ups is cruciaal om op een gezonde en duurzame manier waarde te creëren en het welvaartsniveau in Nederland te behouden. Dat is verre van vanzelfsprekend. Wij roepen investeerders, de overheid en bedrijven op om met ons de uitdaging aan te gaan voor de succesvolle implementatie van de NTS. Zo creëren we een economisch sterk, onafhankelijk Nederland, met een duurzame, gezonde en veilige toekomst.

Optics and integrated photonics:

Quantum:

Green chemical production processes:

Biotechnology focused on molecules and cells:

Imaging technology:

(Opto)mechatronics (industrial systems/machines and equipment):

Artificial intelligence (AI) and data:

Energy materials:

Semiconductors:

Cyber security:

Meer over dit initiatief: www.techchampions.nl

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!