Witold Kepinski - 27 juni 2024

DDA en Pathema publiceren Whitepaper Watergebruik in Datacenters

Nederland is een waterland, omgeven door water. Echter, door de toenemende periodes van droogte en mogelijke drinkwatertekorten tijdens de zomermaanden, is een serieuze herziening van het watergebruik, in alle sectoren, noodzakelijk. Deze whitepaper, een publicatie van Dutch Data Center Association in samenwerking met Pathema, een specialist in circulaire koelwatersystemen, gaat dieper in op watergebruik binnen de datacenterindustrie.

DDA en Pathema publiceren Whitepaper Watergebruik in Datacenters image

Datacenters spelen een cruciale rol in het ondersteunen van de digitale samenleving. Zij zorgen ervoor dat servers 24/7 draaien zodat onze digitale diensten altijd beschikbaar zijn. Deze servers hebben de nodige zorg nodig waarvan de grootste uitdaging koeling is. Dit proces vergt aanzienlijke hoeveelheden energie. Het verbeteren van de koelefficiëntie is daarom een belangrijk aandachtspunt voor datacenters. Datacenters streven ernaar om zo efficiënt mogelijk te opereren en sommige datacenters kiezen daarom voor koeling met gebruik van water. Er bestaat namelijk een wisselwerking tussen water- en stroomverbruik: koeling zonder water vereist meer stroom, terwijl het gebruik van water het totale stroomverbruik verlaagt.

Terugdringen van drinkwatergebruik in datacenters

Gezien de potentiële drinkwatertekorten zijn datacenters actief bezig met een watertransitie. De industrie zoekt naar manieren om het waterverbruik te minimaliseren en de afhankelijkheid van drinkwater te verminderen. Een mooi voorbeeld van een duurzaam initiatief is de oplossing van Pathema, dat lineaire koelsystemen omzet in circulaire systemen. Met hun chemicaliënvrije oplossing wordt water behandeld en herhaaldelijk gebruikt binnen het datacenter. Deze aanpak kan de watervoetafdruk met 40% verminderen en het waterverbruik met wel 95%.

De whitepaper “Watergebruik in Datacenters” biedt een diepgaand overzicht van de redenen waarom datacenters water gebruiken, de feiten en cijfers over het watergebruik in de sector, nationaal en lokaal beleid, en oplossingen om het watergebruik terug te dringen.

De Whitepaper is nu kosteloos hier te downloaden!

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!