Redactie - 29 juni 2024

Jamf Nation Live 2024: Beheer en security bijeenbrengen

Op donderdag 13 juni was PHIL in Haarlem de locatie voor alweer de derde editie van Jamf Nation Live Benelux, de jaarlijkse gebruikersconferentie van Jamf in ons land. Het aantal bezoekers van dit event is sinds de eerste editie, in 2022, sterk gegroeid. Waar het event in het eerste jaar door zo’n 150 Apple- en security admins werd bezocht en de editie van vorig jaar 225 bezoekers trok, waren er dit jaar al snel 557 registraties. De zaal was dan ook volledig gevuld toen Jamf CEO John Strohsal en Chief Customer Officer Sam Johnson de dag openden met een keynote waarin ze de aanwezigen een terugblik gaven op de geschiedenis en de snelle groei van Jamf.

Jamf Nation Live 2024: Beheer en security bijeenbrengen image

Daarbij gingen ze tevens in op een aantal ontwikkelingen die het huidige enterpriselandschap momenteel vormgeven, waarbij vooral de overstap naar mobiele devices en toegenomen wet- en regelgeving belangrijke aandachtsgebieden zijn. Security en compliance zijn onderwerpen die bij veel Apple admins bovenaan de agenda staan en waarvoor ze op zoek zijn naar de beste tools en oplossingen. De belangrijkste boodschap was: “We zitten in een fase van convergentie, waarin beheer en security bij elkaar moeten worden gebracht!”

De Modern Workplace

Michael Covington, VP Product Portfolio, vervolgde de plenaire ochtendsessie met een verdere verdieping van de aanpak van Jamf om organisaties te ondersteunen bij hun security en compliance uitdagingen. De ‘modern workplace’ van nu vraagt volgens Covington om een andere aanpak dan veel organisaties op dit moment nog altijd hanteren. De focus moet komen te liggen op een holistische aanpak van security en beheer, waarin bestaande silo’s verdwijnen. De verschillende prioriteiten en denk- en werkwijzen van security- en beheerteams creëren volgens Covington een situatie waarin belangrijke processen te lang duren en door gebrek aan aandacht en coördinatie niet optimaal worden ingericht en uitgevoerd.

Tegelijkertijd is de gebruikerservaring een onderwerp dat al te lang door organisaties als secundaire prioriteit wordt gezien en wat voor veel teams inmiddels een uitdaging is. Gebruikers zijn volgens Covington te lang buiten beschouwing gelaten en er is te veel focus op een traditionele, IT-gerichte aanpak waarin vooral werd gekeken naar de technische en organisatorische eisen van de werkdevices. In de optiek van Jamf is die gebruikerservaring echter juist de sleutel tot hogere productiviteit, sterkere security en betere compliance. Covington riep de deelnemers aan Jamf Nation Live daarom op om niet langer het device dat medewerkers gebruiken om productief te zijn - of dat device nu eigendom van het bedrijf of een privé device is - in het centrum van IT-beheer en security te zitten, maar de gebruiker.

Gebruikerservaring staat centraal

Tijdens een gesprek gaf Covington aan enthousiast te zijn over het aantal deelnemers aan Jamf Nation Live en vooral over het niveau van deze deelnemers: “Waar er tijdens vorige edities een of misschien twee Apple-admins van een bedrijf aanwezig waren, zijn er nu complete teams die zich komen informeren over wat de beste aanpak is om mobiele devices en gebruikers te beheren en te beveiligen. Daarnaast zijn er diverse senior directors en CIO’s en heb ik zelfs afspraken met CEO’s van bedrijven. Dat is bijzonder voor een gebruikersconferentie. Waar ik ook blij verrast over ben, is dat in vrijwel elke meeting die ik vandaag heb gehad, de gebruikerservaring centraal stond. Ik denk dat men zich begint te realiseren dat de inspanningen van al die teams die verschillende onderdelen van security en compliance afzonderlijk proberen aan te pakken, uiteindelijk niet resulteren in een goede combinatie voor de gebruiker. Dat is waar deze aandacht voor gebruikerservaringen vandaan komt.”

Tegelijkertijd zijn er volgens Covington interessante ontwikkelingen en trends in het zakelijk gebruik van mobiele devices. “Sommige deelnemers zijn nog steeds erg op de Mac gericht, maar dat begint te veranderen. We hadden hier vandaag een rondetafel met financiële dienstverleners, die voor het eerst ook over mobiel willen praten en het is interessant om te zien waar ze staan in de volwassenheid van het gebruik van mobiele devices binnen hun bedrijf. De meesten hebben op dit moment nog maar een of twee applicaties die ze medewerkers laten gebruiken op mobiel. Daar willen ze nu verandering in brengen, maar dat vraagt wel om een goed doordachte aanpak van identiteits- en toegangsbeheer en security. Daarvoor kijken ze naar Jamf”, vervolgt Covington.

Compliance en het analyseren van dreigingen

Na de plenaire ochtendsessies waren er diverse ‘live lounges’ waarin deelnemers met elkaar discussieerden over onderwerpen zoals ‘The End-User Experience with Jamf’ en ‘How to have an active role in shaping Jamf’s products’. Dit programma-onderdeel werd afgewisseld met tal van sessies waarin Jamf-experts nader in gingen op relevante en actuele thema’s. Zo gaf security software engineer Maggie Zirnhelt tijdens haar sessie “Joining Jamf Threat Labs: a Day in the Life” een indruk van een gemiddelde werkdag bij Jamf Threat Labs. Daarbij vertelde ze onder andere hoe ze zich dagelijks informeert over de nieuwste dreigingen, relevante informatie deelt met andere teams en - via blogs - met de gebruikers van Jamf. Ook liet ze zien welke stappen ze doorloopt als ze zelf onderzoek doet naar potentiële dreigingen die zijn gedetecteerd door het Jamf Threats Lab en de tools die ze daarbij gebruikt. Een andere druk bezochte sessie had als titel ‘Compliance made effortless: An easy approach for enhancing your Device-Security’, waarin Sales Engineer Pontus Nord liet zien hoe het Jamf-platform bedrijven helpt bij het beschermen van hun devices en hoe beheerders ze met behulp van Jamf Protect in real-time de compliance-status kunnen checken en eventueel stappen ondernemen.

“Ik heb dit jaar meer collega’s meegenomen, want Jamf Nation Live is echt de place to be.”

De deelnemers aan het event waren enthousiast over de inhoud en over de opzet van de dag. “Dit was de eerste keer dat ik Jamf Nation Live heb bezocht en het was geweldig om met collega Apple-admins te praten over de uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben en hoe ze die oplossen. Ik heb vandaag waardevolle nieuwe inzichten verkregen die mij zeker gaan helpen bij mijn taken. Betere inzichten en meer informatie over nieuwe mogelijkheden”, zegt Peter Bos, ICT-manager bij Lukkien. Peter Loobuyck, System Engineer bij DPG Media, die alle eerdere edities van dit event heeft bezocht en die een van de deelnemers was aan een discussiepanel waarin de deelnemers vertelden over hun dagelijkse ervaringen met Apple en Jamf, sluit zich hierbij aan: “Ik heb nu meer collega’s meegenomen, want Jamf Nation Live is echt de place to be. Je krijgt hier de informatie die je misschien eerder gemist hebt en die heel nuttig is en waar je het verschil mee kan maken. Daarnaast is het netwerken voor mij een heel belangrijk onderdeel van dit event.”

Terugkijkend op de dag zegt Wouter Goed, Senior Country Manager Benelux voor Jamf: “Vandaag heeft Jamf laten zien hoe actief en enthousiast de Benelux Apple- en Jamf-community is. De enorme groei in het aantal bezoekers is voor ons een duidelijk signaal dat de vraag naar effectief Apple beheer en security in het bedrijfsleven blijft groeien. De vele positieve gesprekken die ik vandaag heb gevoerd en de feedback die het team heeft gekregen, zorgen ervoor dat we volgend jaar nog beter en groter gaan aanpakken. Er is duidelijk behoefte aan deze vorm van kennisuitwisseling en interactie.”

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!