Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2024

Brits en Amerikaans onderzoek naar grootschalige dataverzameling door Chinese auto's

Britse en Amerikaanse overheidsdiensten maken zich zorgen over de grote hoeveelheid data die Chinese autofabrikanten terugsturen naar servers, en de mogelijkheid dat zij van deze datastromen misbruik maken. De diensten zijn een onderzoek gestart. De Tweede Kamer wil dat er ook in Nederland een dergelijk onderzoek komt.

Brits en Amerikaans onderzoek naar grootschalige dataverzameling door Chinese auto's image

"In het VK zijn er ministers die in Chinese auto's rijden, dus hun veiligheid staat op het spel. We moeten achterhalen hoe groot het gevaar is", zegt hoogleraar en auto-expert Jim Saker tegen Nieuwsuur. Samen met de Britse veiligheidsdiensten doet Saker onderzoek naar de risico's van Chinese auto's en de data die zij verzamelen. Saker wijst op de impact indien een auto die 100 kilometer per uur rijdt plotseling wordt stilgezet. Hij stelt dat je met slechts drie auto's op deze manier het verkeer in heel New York kunt platleggen.

'Onderzoeken bedoeld om vertrouwen te ondermijnen'

Niet iedereen deelt de zorgen. Zo stellen sommige critici dat de Amerikanen het onderzoek zijn gestart om het vertrouwen in Chinese auto's te ondermijnen, met als doel de eigen automotive-industrie te beschermen. Gina Raimondo, de Amerikaanse minister van Handel, ontkent dat en stelt dat het onderzoek uitsluitend draait om de veiligheid van de VS.

Ook zetten experts vraagtekens bij het nut van het onderzoek. Zij wijzen erop dat ook indien het onderzoek nu uitwijst dat Chinese auto's veilig zijn, die niet zo hoeft te blijven. "Bij elke update kunnen de volledige rijeigenschappen van zo'n auto veranderen en dat gebeurt ook", zegt ethisch hacker Daan Keuper tegen Nieuwsuur. "Tesla brengt regelmatig een update uit waardoor de auto of sneller werkt of de remmen anders werden afgesteld. En dat kan er natuurlijk ook voor zorgen dat kwetsbaarheden die eerder niet in die auto zaten daarna wel worden geïntroduceerd."

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!